Нове смене у врху руске војске

Само три дана након што је сменио министра одбране Анатолија Сердјукова због корупционашке афере, председник Владимир Путин наставља "чистку" у врху војске. Сменио је начелника Генералштаба Николаја Макарова, а на његово место поставио генерала Валерија Герасимова.

Председник Русије Владимир Путин сменио је начелника Генералштаба генерала Николаја Макарова. Три дана раније, са функције министра одбране Путин је уклонио Анатолија Сердјукова, због корупционашког скандала који већ недељама уназад тресе руску војску.

Пошто је на место новог министра одбране постављен губернатор Московске области Сергеј Шојгу, Путин је за новог начелника Генералштаба поставио генерала Валерија Герасимова.

Руске власти истражују сумњиву продају имовине министарства одбране по ценама знатно нижим од тржишних. Верује се да су закулисане активности коштале руски буџет око 100 милиона долара.

Према мишљењу војних аналитичара, Путин је кренуо са чистком због јаког војно-индустријског лобија који жели да прода своје оружје, за које је бивши министар Сердјуков говорио да је застарело и месецима га није куповао.

Смену Сердјукова Путин је образложио наставком темељне истраге у вези са проневером државне имовине у фирми "Оборонсервис", која је под контролом руског министарства одбране. 

Војни експерти, међутим, верују да је шеф генералштаба смењен због интензивне закулисне борбе око начина на који ће се потрошити 635 милијарди долара, колико Кремљ планира да потроши на куповину новог оружја до 2020. године.

Сердјуков је од руске војне индустрије тражио већи квалитет и ниже цене, често месецима одбијајући да потпише нове уговоре. Критиковао је произвођаче оружја зато што су настављали да производе моделе из совјетске ере, уместо да унапређују ново оружје.

То је разљутило водеће људе у војној индустрији који имају јаке везе са Кремљом, пише АП.

"Имали смо проблем са Министарством одбране које је мењало своје захтеве према индустрији", рекао је Путин.

"Наравно, треба да настојимо да престанемо да производимо застареле ствари, али нам је такође потребна и стабилност. Надам да ћете бити у стању да развијете стабилно и чврсто партнерство са нашим водећим произвођачима из војне индустрије", рекао је Путин.

Смена сасвим очекивана

Нови начелник Генералштаба генерал-пуковник Валериј Герасимов био је командант у време другог рата у Чеченији. На данашњем састанку у Кремљу, којем је присуствовао и Шојгу, Путин му је рекао да је искусан и да верује "да је министар (одбране) одабрао праве кандидате".

Начелник генералштаба је, подсећа АФП, један од троје људи у Русији који има приступ кодовима за лансирање нуклеарног оружја. Та овлашћења имају још и председник државе и министар одбране.

Руски аналитичари сматрају да је смена начелника Генералштаба била сасвим очекивана након драматичног одласка Сердјукова раније ове седмице.

"Та смена је у складу са класичном традицијом - нови газда бира људе који ће према њему имати осећај одговорности", рекао је војни аналитичар Александер Голтс.

АФП пише да је Сердјуков створио много непријатеља, тражећи од произвођача да израђују модерније оружје. Међу њима су и неки водећи Путинови савезници, међу којима и челник гигантског државног конгломерата "Руске технологије", бивши агент КГБ-а, а сада успешни бизнисмен Сергеј Чемезов.

Посматрачи кажу да је Путин у почетку подржавао Сердјукова, али је на крају стао на страну моћног војно индустријског лобија.

Смена Сердјукова, пише АФП, веома је необична јер је Путин познат као човек који има одбојност према смењивању највише позиционираних људи у власти.

Сердјуков је зет Виктора Зубкова, бившег премијера и једног од највиших Путинових сарадника, а смењен је упоредо са објављивањем вести да је напустио супругу због млађе жене у министарству одбране.

Како је саопштено из кабинета председника Русије, бивши шеф генералштаба Николај Макаров је смењен и са места првог заменика министра одбране, а смењен је и Александар Сукоруков са места заменика министра одбране.

Путин је, истовремено, потписао указ о именовању генерала Валерија Герасимова за новог начелника Генералштаба, који је до сада био командант трупа у централној војној области.

Како преноси Итар-Тас, председник Путин је, такође, именовао Аркадија Бакина за првог заменика министра одбране, који је до сада био командант снага у западној војној области.

За заменика министра одбране Путин је именовао генерала Олега Остапенка, који је до сада био командант одбрамбене авијације.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи