Читај ми!

Нова олуја ускоро у САД?

Постоји могућност да још једна олуја погоди источну обалу САД, већ опустошену ураганом "Сенди". Олуја не би требало да буде толико јака, али ће донети снег и јаке ветрове. Радикални муслимански свештеници поручили да је "Сенди" божја казна због исмевања пророка Мухамеда. Црвени полумесец спреман да помогне САД.

Још једна олуја могла би да изазове проблеме дан после председничких избора на источној обали САД, опустошеној разорним ураганом "Сенди".

Центар за временску прогнозу при Националној метеоролошкој служби који прати зимске олује саопштио је да постоји могућност да још једна олуја погоди подручје средњег Атлантика и Нове Енглеске.

Метеоролог Брус Саливан тврди да нова олуја неће бити тако разорна као суперолуја "Сенди" и да није тропска.

Олуја би могла да донесе снег у унутрашњости Нове Енглеске и Њујорка, ерозију плажа и јаке ветрове на подручју већ погођеном снажном олујом "Сенди", као и умерену или јаку кишу.

Амерички метеоролози, међутим, наводе да до олује има још шест дана, па је исувише рано за забринутост. Могућа је промена временске прогнозе пре њеног удара крајем наредне седмице, пренео је АП.

Према најновијим сазнањима, најмање 95 људи је погинуло у САД и Канади од последица урагана "Сенди", који је пре три дана опустошио источну обалу САД.

Број жртава порастао је на 39 у граду Њујорку и још осам широм те истоимене америчке државе. У Њу Џерзију регистровано је 13 жртава, Мериленду 11, у Пенсилванији девет, Западној Вирџинији шест и још осам сиром САД и једна у Торонту, у Канади, пренела је агенција Ројтерс.

Најмање 69 особа изгубило је живот на Карибима, укључујући 54 на Хаитију и 11 на Куби, пре него што је "Сенди" ударио о америчку обалу.

Америчке власти наводе да број жртава није коначан, као и да је подложан променама и да евентуални пад може да буде резултат потоњих података да смрт није била директна последица олује.

"Божја казна"

Неке антиамеричке муслиманске верске вође сматрају да је суперолуја "Сенди" била "божја казна" за САД због исмевања пророка Мухамеда и због "друге изопачености америчког друштва".

Један радикални свештеник у Египту описао је ураган као освету Бога због сировог антиисламског филма снимљеног у САД који је у септембру изазвао таласе протеста у муслиманском свету.

"Неки људи питају о урагану у Америци и његовим узроцима. По мом мишљењу, то је освета Бога за нашег вољеног Пророка", написао је двапут ове недеље на Твитеру, после олује, египатски свештеник Вагди Гоним.

"Боже, протреси земљу под њиховим ногама. 'Сенди' божански ветар послат да уништи 'грешну земљу'. Молимо Бога да 'Сенди' уништи зграду УН због њихове неправде, корупције, тираније", написао је Гоним.

Угледни свештеник Салман ел Ауда из Саудијске Арабије рекао је да је олуја, која је усмртила више од 140 људи, била позив на буђење за Американце – да пређу у ислам.

Због саудијских реаговања на ураган, велики муфтија Абдел Азиз ел Шеик упозорио је у једном интервјуу да је радовање због страдања или патње супротно исламу, додавши да су и муслимани међу жртвама у САД.

Са друге стране, у Ирану угледни свештеници избегавају поређење природних непогода и и "божанске интервенције" јер су у њиховој земљи разорни земљотреси чести.

Ирански Црвени полумесец је у среду објавио да су хуманитарци спремни за лет за Њујорк, да помогну, јавила је полузванична новинска агенција Фарс. Махмуд Мозафар, шеф спасилачких операција Црвеног полумесеца рекао је да иранске групе имају "богато искуство" с природним катастрофама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи