Читај ми!

Кинески бродови ушли у зону спорних острва

Упркос упозорењима да напусте јапанске територијалне воде, четири кинеска патролна брода налазе се у зони острва Сенкаку. Последњих неколико дана група кинеских бродова константно патролира у тој области.

Четири кинеска патролна брода ушла су у зону острва Сенкаку, која Кинези зову Диаоџу, а Токио их сматра својим територијалним водама, саопштила је Јапанска обалска стража. Како је саопштено, кинески бродови игнорисали су упозорење да напусте јапанске територијалне воде, пренела је агенција Кјодо.

Последњих неколико дана група кинеских бродова константно патролира у тој области, а Јапан је дипломатским каналима после једне од таквих патрола, 25. октобра, кинеској страни упутио "оштар протест".

Јапан је острва укључио у састав своје територије 1895. године, тврдећи да су била ненасељена и да никоме нису припадала, док Кина тврди да је Сенкаку Јапан окупирао после рата с Кином, када је 1885. направио колонијом суседни Тајван.

После Другог светског рата, Јапан је одустао од права на Тајван и потом га признао делом Кине, а по логици Пекинга, Токио треба да врати и Сенкаку, где су 1970-их пронађене резерве нафте и гаса.

АФП наводи да се верује да у тој морској области има минералних резерви, осим риболовног потенцијала.

Конфликт је заоштрен у септембру, када је јапанска влада откупила део острва на које претендује Кина, од њихових приватних власника - јапанских држављана.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи