Читај ми!

Ирак: Више од 40 убијених

Најмање 40 људи погинуло у више бомбашких напада на шиитске заједнице у Ираку, упркос напорима владе да спречи насиље током великог муслиманског празника Курбан-бајрама.

У нападима који су изведени у Ираку, другог дана Курбан-бајрама, убијено је најмање 40 особа, укључујући четворо деце, а рањено је 85 људи, саопштили су званичници.

Мета напада биле су углавном пијаце и шиитска заједница, а са 40 жртава ово је био најкрвавији дан у Ираку овог месеца.

Најгори напад се догодио предвече у шиитском делу града Садр. Полиција наводи да је експлозив у аутомобилу екслодирао поред пијаце и убио 12, а ранио 27 људи.

Пола сата касније у експлозији аутомобила на аутобуској станици је погинуло 10 људи док је рањен 31 човек.

Раније данас експлодирала је бомба близу игралишта постављеног за празник на ободу Багдада при чему је погинуло осам људи, од којих четворо деце.

Данас је експлодирала и бомба у аутобусу с иранским шиитским ходочасницима и убила петоро људи. И на северу Ирака, у Мосулу, убијено је пет припадника мање религиозне групе која припада шиитима.

Специјални изасланик Уједињених нација за Ирак Мартин Коблер, осудио је насиље назвавши га грозним.

"Напади на вернике су ужасан чин", навео је Коблер у саопштењу.

У нападима изведеним јуче на владине званичнике и снаге безбедности у централном и северном делу Ирака погинуло је 15 људи.

Сунитски побуњеници и припадници ирачког огранка Ал-Каиде често нападају шиите, у настојању да поново изазову међуетничке сукобе који су земљу довели на ивицу грађанског рата 2006-2007. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи