Читај ми!

Научници осуђени због земљотреса

Седам стручњака осуђено на по шест година затвора, пошто нису адекватно упозорили грађане на опасност од земљотреса у Л'Аквили где је погинуло више од 300 људи. Научници из света процес оценили смешним, јер, како кажу, не постоји начин да неко предвиди земљотрес.

Италијански суд осудио је на по шест година затвора седам научника и стручњака зато што нису адекватно упозорили грађане на опасност од земљотреса 2009. године који је у граду Л'Аквили изазвао погибију више од 300 људи.

Због суђења научницима и стручњацима из Комисије за ризике, научници широм света рекли су да су забринути, а процес оценили смешним, пошто, како кажу, не постоји начин да неко предвиди земљотрес.

Седам стручњака било је оптужено да су дали превише охрабрујуће информације становништву, због чега се оно није заштитило.

Тужилаштво је крајем септембра затражило по четири године затвора за седам чланова Комисије за ризике која се у Л'Аквили састала 31. марта 2009. године, шест дана пре земљотреса.

Комисија је на том састанку требало да процени серију земљотреса које су погодиле Л'Аквилу неколико месеци пре снажног земљотреса и да локалним властима да смернице шта да чине јер су само оне овлашћене за било какву акцију.

После тог састанка, чланови комисије рекли су да није било могуће предвидети јачи земљотрес, али је препоручила веће поштовање мера превенције, посебно у грађевинарству.

Тужилац Фабио Пицути је у оптужници научну анализу Комисије за ризике оценио као "непотпуну, неподобну, неадекватну и кажњиву", а налазе из те анализе као "тривијалне, бескорисне, противречне и збуњујуће".

Међу седам оптужених су велика имена науке у Италији: професор Енцо Боски, донедавно председник Института за геофизику и вулканологију и професор физике на Универзитету у Ђенови Клаудио Ева. Неки од њих били су и у управи Службе цивилне заштите Италије.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи