Читај ми!

Папа прогласио нове свеце

Поглавар Римокатоличке цркве Бенедикт XVI прогласио седам нових светаца. Први пут проглашени свеци са тла Америке и из САД-а.

Поглавар Римокатоличке цркве папа Бенедикт XVI прогласиo je седам нових светаца, међу којима први пут двоје из Канаде и САД, чиме се обележава почетак "Године вере" која има за циљ борбу против растућег секуларизма на Западу.

Индијанка Катери Текаквита (1656-1680), позната као "Лили Мохавка", коју су језуитски мисионари крстили као девојчицу, живела је на простору који се сада налази на граници између САД и Канаде и предложена је за свеца како од католика, тако и верника других вера у том делу земље.

Она је проглашена светом у базилици Светог Петра, на церемонији која следи њену беатификацију из 1980. од стране папе Јована Павла Другог. Раније је најављено да ће церемонији присуствовати 1.500 канадских верника.

Први светац Римокатоличке цркве из САД је мајка Маријана Коп, дадиља из фрањевачког реда са Хаваја која је у 19. веку помагала оболелима од лепре на тим пацифичким острвима.

За свеце су такође проглашени Жак Бертје, француски језуита и мисионар из 19. века, Ђовани Батиста Пијамарта, Италијан који је основао католичку штампарију и издавачку кућу у Бреши, Кармен Салес и Барангерас, шпанска опатица која се бавила образовањем деце и Ана Шафер, Немица која је постала узор болеснима и онима који пате када је падом у врелу воду задобила опекотине по ногама које никада нису зарасле већ је годинама живела у боловима.

Експерти, како преноси АФП, избор особа које су проглашене свецима везују за напоре католичке цркве да подвуче потребу за "новом евангелизацијом" у Европи и САД.

Од како је постао поглавар Римокатоличке цркве 2005, Бенедикт XVI је, са нових седам, укупно прогласио светима 44 особе.

У дугогодишњој процедури, католичка црква проглашава светим особе за које се утврди да су повезане с најмање два чуда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи