Читај ми!

Експлозија у хришћанском делу Дамаска

Најмање 13 особа погинуло, а 29 рањено у експлозији која је одјекнула у хришћанском кварту Дамаска. Међународни посредник за Сирију Лахдар Брахими након разговора са председником Башаром ел Асадом позвао обе стране да прогласе примирје током трајања Курбан бајрама.

У експлозији аутомобила-бомбе у хришћанском кварту Дамаска погинуле најмање 13, а рањено 29 особа, саопштили су опозициони активисти.

Експлозија се догодила на тргу Баб Тума, испред станице полиције, наводи активисти.

Ово је први бомбашки напад у хришћанском кварту Дамаска, једном од најстаријих у том граду.

У међувремену, у Дамаску борави мировни изасланик Уједињених нација и Арапске лиге за Сирију Лахдар Брахими.

Он се састао са председником Башаром Асадом, покушавајући да издејствује примирје у Сирији током наступајућег муслиманског празника Курбан-бајрама.

"Апелујем на све да донесу унилатералну одлуку о обустави непријатељстава поводом празника и да то примирје буде поштовано од данас или од сутра"", рекао је Брахими, мислећи при том на четвородневни празник Курбан бајрам, преноси АФП.

Он је рекао да је позив на прекид ватре његова лична иницијатива а не план који би могао довести до мира.

"Ово је позив сваком Сиријцу", додао је Брахими, наводећи да је контактирао лидере политичке опозиције унутар и ван Сирије као и оружаних група у земљи.

"Констатовали смо да су они веома наклоњени идеји о примирју", рекао је он.

Брахими је разговарао јуче у Дамаску са шефом сиријске дипломатије Валидом ел Муалемом, тражећи краткотрајно примирје, док су у тој земљи настављени сукоби и бомбардовање.

Брахими је тражио прекид ватре у сукобима између снага председника Башара Асада и побуњеника који се боре за његово свргавање током трајања муслиманског празника Курбан бајрама следеће недеље.

Сирија је до сада давала уздржане одговоре на Брахимијев предлог о прекиду ватре, сугеришући да жели гаранције да ће га и побуњеници поштовати.

Активисти за људска права кажу да је у сукобима у Сирији, који су избили пре 19 месеци када је почела побуна против Асадовог режима, погинуло најмање 30.000 људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи