Читај ми!

У Галицији победа Рахоја, у Баскији сепаратиста

На регионалним изборима у Галицији, владајућа конзервативна Народна партија, шпанског премијера Маријана Рахоја, задржала је апсолутну већину. Сепаратистичке партије воде у Баскији, показују прве процене по затварању биралишта.

Владајућа конзервативна Народна партија (ПП) шпанског премијера Маријана Рахоја задржала је апсолутну већину на данашњим регионалним изборима у Галицији, док сепаратистичке партије воде у Баскији, показују прве процене по затварању биралишта.

У Галицији ПП је освојила 39 до 42 места у регионалном парламенту, а Социјалистичка партија између 18 и 20 места, преносе агенције.

У Баскији је, према првим показатељима, победила Баскијска национална партија (ПНВ), која се залаже за већу аутономију региона, освојивши између 24 и 27 места у регионалном парламенту који има 75 чланова.

На другом месту је левичарска сепаратистичка коалиција Еускал Ерија Билду, са освојених између 23 до 26 места, на првим локалним изборима од када се сепаратистичка баскијска група ЕТА "одрекла оружја и бомби у борби за стварање своје државе" у октобру прошле године.

Данашњи регионални избори представљају тест за премијера Рахоја у борби против економске кризе, јер је његова популарност опала због увођења мера штедње и повећања пореских такси после доласка на власт у децембру 2011. године.

Такође, локални избори су тест и због растућих сепаратистичких тензија у земљи.

Премијер Рахој суочава се и са растућим сепаратизмом у североисточном региону Каталонији.

У Каталонији ће 25. новембра бити одржани локални избори, а председник те покрајине Артур Мас обећао је да ће, ако поново победи његова партија, сазвати референдум о самоопредељењу.

Рахој је, реагујући на идеју о референдуму у Каталонији и могућој победи сепаратистичког фронта у Баскији, упозорио да је највећа грешка коју би Шпанци могли да учине та да економској кризи додају политичку и институционалну кризу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи