Читај ми!

Бејрут, полиција растерала демонстранте

У Бејруту избили нереди после сахране генерала Висама ел Хасана, истакнуте фигуре либанског режима и противника политике Башара ел Асада у Сирији, убијеног у атентату пре два дана. Полиција растерала демонстранте који су покушали да уђу у Владу. Опозиција захтева оставку либанског премијера.

19.45 - Полиција успела да сузавцем и пуцањем у ваздух растера демонстранте испред зграде Владе.

16.15 - Лидер либанске опозиције Саад ел Харири позвао демонстранте на мир. 

15.32 - Из правца седишта владе Либана чује се пуцњава, пошто су демонстранти покушали да провале у зграду. Полиција саопштава да пуца у ваздух, како би растерала демонстранте.

15.22 - Бесни демонстранти после сахране Висама ел Хасана кренули ка седишту владе Либана и сукобили се са полицијом која је на њих испалила сузавац, јер су успели да пробију безбедносну ограду око зграде владе.

12.40 - Хиљаде људи се окупља у центру Бејрута како би присуствовали сахрани убијеног шефа либанске обавештајне службе Висама ел Хасана.

Либанска опозиција позвала је на антисиријски протест у центру Бејрута поводом убиства шефа либанске обавештајне службе, бригадног генерала Висама ел Хасана који је, са још седам особа, погинуо у бомбашком нападу пре два дана.

Опозиција у Либану апеловала је на Либанце да се масовно одазову протесту у централном Бејруту, у џамији Ал Амин, пренела је агенција АФП.

Смрт генерала Хасана који је био истакнута фигура либанског режима и противник политике сиријског председника Башара ел Асада, изазвала је захтеве опозиције за оставку председника либанске владе.

Либански премијер Наџиб Микати понудио је оставку, али га је председник Мишел Сулејман замолио да остане на положају још неко време.

Експлозија у Бејруту изазвала је бојазан широм света да би крхки политички систем у Либану могао да се распадне због крвавог конфликта у суседној Сирији и врати секташко насиље у Либану, земљи где су још увек присутне последице вишегодишњег грађанског рата (1975-1990).

Многи у Либану, како наводи француска агенција, сматрају да је Асадов режим одговоран за експлозију у Бејруту.

Микати, иначе сунит, тврди да је бомбашки напад, у којем је осам људи погинуло а 86 људи рањено у Бејруту, наводно, био резултат разоткривања завере како је Дамаск планирао да изазове хаос у Либану, додаје АФП.

Председник Сулејман наводи да је у бомбашком нападу мета био челник "ефикасне либанске безбедносне агенције, који је био у могућности да разбије неколико терористичких мрежа и открије друге, од којих се најважнија повезује са експлозивом који је бивши министар Мишел Самаха допремио из Сирије".

Микати је, наиме, повезао убиство генерала Хасана са недавним открићем безбедносних снага да се спремају напади које је наводно планирао Самаха, присталица режима у Дамаску, који је ухапшен у августу.

Челници сиријског режима, укључујући и породицу Асад, припадају мањинској шиитској заједници алавита и већински сунитски арапски свет сматра их узурпаторима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи