Читај ми!

Навала азиланата из Србије

Азиланти из Србије на другом месту по бројности одмах иза имиграната из Еритреје, саопштиле швајцарске власти. Азиланти не могу да очекују ни добијање помоћи за враћање у земљу порекла нити новац за пут, а прети им забрана уласка у Швајцарску, истиче се у саопштењу.

Број захтева за азил у Швајцарској повећан је у трећем кварталу за 42 одсто у односу на исти период 2011. године, а азиланти из Србије су на другом месту по бројности одмах иза имиграната из Еритреје, саопштио је Федерални биро за миграције.

Међутим, у септембру је број азиланата за 19 одсто опао у односу на август, објављено је на сајту швајцарског бироа.

То се објашњава рестриктивним мерама уведеним 20. августа пошто су захтеви азиланата из Србије, Македоније и БиХ обрађивани у року од 48 сати. Те особе не могу да очекују ни добијање помоћи за враћање у земљу порекла нити новац за пут, а запрећена им је забрана уласка у Швајцарску, ако одбију да напусте земљу.

"На неколико седмица, број азиланата из Босне, Македоније и Србије био је смањен", пише у месечном извештају швајцарског бироа за мигранте.

Наводи се и да је у августу било 765 азиланата из те три земље, а у септембру не више од 327.

Међутим, подаци из трећег квартала ове године показују повећање броја азиланата. Поднето је 7.830 захтева за азил, што је за 550 више него у претходном кварталу.

Азиланти, како се наводи, углавном долазе из Еритреје (1.120), Србије (797), Нигерије (721), Македоније (515) и Туниса (421).

Швајцарски биро наводи да, упркос рату у Сирији, број азиланата из те земље није много повећан у трећем кварталу – њих је 337, што је 85 више. Указује се да је Шведска главно одредиште сиријских избеглица, са више од 1.000 захтева за азил месечно.

Само у трећем кварталу 3.725 особа је напустило Швајцарску или отишло авионом под надзором власти, што је 50 одсто више него у истом периоду 2011. године.

Број особа које су напустиле Швајцарску у сопственој режији и добровољно повећан је 30 одсто – било их је 1.780.

У првих девет месеци ове године, укупно 10.202 особе напустиле су Швајцарску авионом под надзором власти, што је више него током читаве 2011. године, закључује се и у саопштењу швајцарског Федералног бироа за миграције.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи