Читај ми!

Блиски исток: Нова битка за Бани Валид

Сиријски устаници дигли у ваздух гасовод и нафтовод. Снажна експлозија у главном граду Јемена. Председник Ирана Махмуд Ахмадинежад позвао на прекид ватре и унутрашње разговоре у Сирији. Сиријска војска данас је поново бомбардовала Марет ел Нуман.

19.24 - Најмање 43 особе су убијене у ваздушним ударима сиријске авијације на Идлиб и Алеп, после којих су десетине зграда сравњене са земљом. Локални извори наводе да је велики број људи још увек затрпан под рушевинама.

18.17 - Председник либијске скупштине Мухамед Мегаријеф покушаће да наговори локалне лидере да допусте војсци да уђе у Бани Валид. Већина снага око града чине припадници милиција из ривалске Мисурате. Јединици либијске војске на путу ка том граду. Борбе не престају.

16.50 - Најмање десет особа убијено и 75 рањено у сукобима у либијском Бани Валиду. Град, који важи за упориште присталица бившег режима, напале милиције и војска са три стране. Војска тврди да нема наредбе за напад на тај град. Нападачи задржани на ободу града. 

15.16 - Иран је спреман за одмазду ако Израел нападне иранска нуклеарна постројења, изјавио је командант иранске Револуционарне гарде генерал Хусеин Салами током вежбе око 15.000 припадника те формације названом "Према светом граду односно Јерусалиму".

14.17 - Устаници дигли у ваздух гасовод и нафтовод недалеко од сиријско-ирачке границе.

14.00 - Складиште муниције одлетеле у ваздух у главном граду Јемена, Сани. За сада нема информација о евентуалним жртвама. Изнад града густ дим.

Ирански председник Махмуд Ахмадинежад позвао је на прекид ватре у Сирији и унутрашњи дијалог како би се разрешила криза.

Ахмадинежад се, међутим, успротивио предлогу који је почетком месеца изнела Турска да сиријски потпредседник Фарук Шара замени председника Башара ел Асада током периода транзиције у Сирији.

"Наставак сукоба и убиства невиних и ненаоружаних сиријских грађана је неприхватљиво. Мора се доћи до прекида ватре, а затим покренути дијалог", рекао је Ахмадинежад, а пренео кувајтски лист Анба.

Противећи се предлогу Турске, Ахмадинежад је истакао да би то значило да се Сиријцима намеће решење са стране.

"Решење мора да буде сиријско, а не наметнуто споља и сиријски народ мора да одлучи на изборима", истакао је Ахмадинежад.

Ирански председник је додао да је о кризи у Сирији разговарао у уторак са турским премијером Реџепом Тајипом Ердоганом на маргинама регионалног састанка у Азербејџану, пренела је агенција АФП.

"Наш главни циљ јесте да се постигне стабилност и безбедност у Сирији. Али, разлика је у средствима постизања тог циља. Неки мисле да се напредак може постићи ратовањем, али ми сматрамо да се то може постићи путем националног дијалога", рекао је Ахмадинежад.

Турска и Иран имају потпуно супротне ставове о сукобима у Сирији.

Док Анкара има оштар став према сиријским властима, Иран, најближег регионалног савезника те земље, неке западне земље и сунитске арапске нације оптужују да снабдева војном опремом режим сиријског председника Башара ел Асада. Турска подржава сиријске побуњенике и у њој се тренутно налази најмање 100.000 избеглица из те земље.

Брахими путује у Дамаск 

Специјални изасланик УН и Арапске лиге Лахдар Брахими допутоваће у суботу у Дамаск, главни град Сирије, саопштило је сиријско министарство спољних послова.

"Брахими ће се састати са министром спољних послова Валидом Муалемом у суботу у јутарњим сатима", изјавио је агенцији АФП портпарол министарства Џихад Макдиси.

Брахими је јуче позвао режим сиријског председника Башара ел Асада да преузму водећу улогу у прекиду ватре током предстојећег муслиманског празника Курбан-бајрама, крајем месеца.

Специјални изасланик УН је, током посете Бејруту, рекао да су га представници сиријских побуњеника "уверили да ће и они применити примирје уколико влада (Сирије) предузме први корак".

"Сиријски народ сахрањује на стотине људи сваки дан, па уколико сахране мање људи током дана празника, то би могао да буде почетак враћања Сирије из опасне ситуације", рекао је Брахими.

Руски вицепремијер Дмитриј Рогозон, који је у влади задужен за одбрамбено-индустријски комплекс, рекао да је да Русија не испоручује Сирији у области војно-техничке сарадње ништа што је забрањено међународним санкцијама.

"Када је реч о Сирији, не испоручујемо тамо ништа што би било забрањено међународним одлукама, већ настављамо оне уговоре који су одавно склопљени", рекао је Рогозин на састанку руских парламентараца са представницима Парламентарне скупштине НАТО-а.

Рогозин је додао да је оружје које Москва испоручује Дамаску одбрамбеног карактера и да је реч пре свега о ПВО.

Русија је прошле године продала Сирији наоружање вредно милијарду долара, а јасно је ставила до знања да је против било каквог увођења ембарга у Савету безбедности УН на испоруку оружја тој земљи, јер сматра да би побуњеничке снаге ионако набавиле наоружање илегално.

Путин је у јуну изјавио да Русија не испоручује Сирији никакво оружје које се може користити у грађанском сукобу.

У међувремену, ватра у Сирији се не стишава, упркос позивима на примирје са свих страна.

Сиријска војска данас је поново бомбардовала Марет ел Нуман, стратешки град под контролом побуњеника на северу земље.

Ловци сиријске авијације гађали су град на ауто-путу који повезује Дамаск и Алеп. Бачено је најмање пет бомби на центар и околину града. Информације о евентуалним жртавама и причињеној штети нису саопштене. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи