Читај ми!

Блиски исток: Страх од џихада

Сиријска војска покушава да бомбама поврати контролу над путем Дамаск–Алеп. Саудијско и катарско оружје завршава у рукама радикалних исламиста. Сирија – поприште рата страних добровољаца.

02.44 - Уједињене нације забринуте због присуства стотина радикалних исламиста на фронтовима у Сирији, који подстичу заоштравање сукоба и међуетничких тензија. Брига УН заснована је на претпоставци да се ти борци не боре за демократију, већ имају сасвим другачије идеје Сирије после пада Башира ал Асада.

18.26 - Сиријски побуњеници формирају заједничко руководство под притиском држава које подржавају устанак. Побуњеници се надају да ће им та одлука помоћи да добију ново наоружање. Катар и Турска су главне снаге које стоје иза тог договора.

15.38 - Сирија је поприште рата страних добровољаца. Док се већ месецима на страни устаника боре џихадисти из многих муслиманских земаља, укључујући и групе блиско повезане са Ал Каидом, војсци Башира ел Асада прикључили су се шиитски добровољци из Ирака и Ирана. Осим њих, у Асадовим јединицама налазе се, наводно, и борци либанског Хезболаха.

14.55 - Америчке обавештајне службе тврде да већи део наоружања које разним каналима стиже као помоћ устаницима у Сирији, завршава у рукама Ал Каиде и сличних радикалних исламиста. Оружје, како пише Њујорк тајмс, највише шаљу Саудијци и Катар, али само мали део те помоћи на крају стигне до устаника.

14.00 - Сиријска војска покушава да, интензивним бомбардовањем из ваздуха, поврати контролу над путем који из Дамаска води ка Алепу, како би несметано могла да допрема појачања и муницију војницима који се боре око тог града. Контранапад Асадових снага траје око 48 часова, углавном око Марет ел Номана. Успех ове операције кључан је елемент шире стратегије сиријске војске, која покушава да истера устанике из Алепа и, на тај начин, створи услове за опсежну акцију напада на Хомс.

 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи