Читај ми!

Куба укида излазне визе

Кубанска влада најавила је укидање виза за излазак грађанa из земље и продужавање дозвољеног времена боравка у иностранству са 11 на 24 месеца од следеће године.

Куба је својим грађанима олакшала процедуру за излазак из земље, пошто им више неће бити потребне компликоване дозволе за излазак из земље, већ само пасош и виза земље у коју путују, саопштили су кубански државни медији. Одлука ступа на снагу 14. јануара идуће године.

Кубанци тренутно морају да прођу дугачак и скуп процес добијања дозволе за излазак из земље, а дисиденти их најчешће не добијају, пренео је Би-Би-Си.

Тај корак је последњи у низу реформи председника Раула Кастра.

Процес добијања дозвола за излазак из земље већина Кубанаца не подноси, тако да ће им, чим нова одлука ступи на снагу, за путовање бити потребан само важећи пасош и улазна виза земље у коју путују.

Промене значе и да ће оним Кубанцима са сталним боравком на Куби бити дозвољено да остану у иностранству до 24 месеца, уместо досадашњих 11 месеци, без потребе да се враћају због обнављања папирологије.

Куба је раније сматрала да су људи који намеравају да напусте земљу непријатељи или издајице револуције, међутим садашње власти препознају све више потребу Кубанаца да оду из земље из економских разлога.

Раул Кастро је дужност председника државе преузео од свог брата Фидела 2008. године, и од тада постепено смањује рестрикције у бројним областима политике, бизниса и друштва.

Хавана је годинама оптуживала Вашингтон да подстиче илегалну емиграцију са Кубе тиме то прихвата све кубанске избеглице. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи