Читај ми!

Клинтонова прихвата одговорност за Бенгази

Хилари Клинтон преузела одговорност за пропусте који су довели до напада на конзулат САД у либијском граду Бенгазију. Америчка државна секретарка инсистира да Бела кућа нема никакве везе са безбедношћу дипломатских представништава, већ да је то одговорност Стејт Департмента.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон преузела је одговорност за пропусте који су довели до напада на конзулат САД у либијском граду Бенгазију, у коме су убијени амерички амбасадор и још троје службеника.

''Ја преузимам одговорност за оно што се догодило 11. септембра у Бенгазију", рекла је Клинтонова у понедељак, у интервјуу америчкој ТВ мрежи Си-Ен-Ен током посете Перуу.

Клинтонова је инсистирала на томе да председник Барак Обама и потпредседник Џозеф Бајден нису укључени у доношење одлука везаних за безбедност у конзулату.

"Ја сам одговорна за рад Стејт департмента - 60.000 људи широм света у 275 испостава", рекла је она и истакла да је безбедност у дипломатским мисијама њена одговорност, а не Беле куће.

Она је навела да одлуке о безбедности доносе професионалци из те области, умањивши значај проблема у комуникацији који су уследили после напада, речима да "увек додје до конфузије" у првом сату након напада.

Потпредседник Бајден је током дебате са републиканским кандидатом за ту функцију Полом Рајаном рекао да ''они нису били обавештени" о томе да су службеници конзулата у Бенгазију тражили од Стејт департмента да се појача безбедност у седишту мисије.

Током саслушања у Конгресу прошле седмице, неколико званичника Стејт департмента је потврдило да су такви захтеви постојали, али да су их одбили њихови претпостављени.

Клинтонова је покренула унутрашњу истрагу која би утврдила да ли је било безбедносних пропуста у конзулату, док ФБИ и либијске власти спроводе кривичну истрагу о убиствима америчких дипломата.

Републикански сенатори, у заједничком саопштењу за јавност, оценили су да је њено прихватање одговорности "гест вредан похвале будући да Бела кућа избегава да снесе било какву одговорност".

За напад на конзулат, изведен 11. септембра кад су САД обележавале 11. годишњицу од терористичких напада на Њујорк и Вашингтон, првобитно је речено да је резултат насилног протеста организованог због антиисламског филма "Невиност муслимана".

Америчке власти су касније саопштиле да је реч о унапред планираном нападу који су извели исламски екстремисти повезани са Ал Каидом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи