Читај ми!

Кинески војни бродови код јапанског острва

У воде близу острва Јонагуни, које је међународна заједница признала као јапанско, ушли су кинески војни бродови. Јапанско Министарство одбране указало je да је у стању приправности и да ће наставити да надзире воде авионима и бродовима.

Наставља се јачање тензија између Пекинга и Токија око спорног архипелага у Источном кинеском мору - кинески војни бродови, укључујући два разарача, ушли су јутрос у воде у близини јапанског острва Јонагуни.

"Јапански авион приметио је седам кинеских бродова у водама на 49 километара југоисточно од острва Јонагуни", саопштило је јапанско министарство одбране, пренео је АФП.

Јонагуни је насељено острво које је међународна заједница признала као јапанско.

"Крећу се ка северу, од Пацифичког океана према Источном кинеском мору", рекао је портпарол Министарства.

Портпарол је указао да су кинески бродови у граничним водама, 44 километра југозападно од Наканокамишиме.

Граничне воде су непосредно уз територијалне воде и у њима се примењује међународни поморски закон.

Министарство је указало да је у стању приправности и да ће наставити да надзире воде авионима и бродовима.

Последњих неколико седмица кинески патролни и бродови за надзирање константно плове у близини спорног архипелага, док војни бродови нису долазили тако близу јапанске територије.

И Пекинг и Токио полажу право на групу острва у Источном кинеском мору, које Јапанци зову Сенкаку, а Кинези острва Диаоју.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи