Читај ми!

Коначна оптужница у случају Политковскаја

Достављена коначна оптужница за убиство новинарке Ане Политковскаје, саопштио је Истражни комитет Русије. Тиме је прикупљено довољно доказа за покретање кривичног поступка против осумњичених.

Истражни комитет Русије доставио је коначну оптужницу петорици осумњичених за убиство новинарке Нове газете Ане Политковскаје , саопштио је представник те институције Владимир Маркин.

Истражна група је прикупила довољно доказа за оптужницу, рекао је Маркин и додао да је прелиминарна истрага против браће Махмудов, Рустама, Ибрахима и Џабраила, Сергеја Хаџикурбанова и Лом Али Гајтукајева завршена.

Од трагичне смрти Политковскаје, познате новинарке која је истраживала кршења људских права у Чеченији, 7.октобра се навршило шест година.

Према верзији истраге, Гајтукајев је организатор злочина - он је 2006. формирао групу коју су чинили други осумњичени, као и радник милиције Дмитриј Пављученков.

Хаџикурбанов је контролисао рад групе, а браћа Махмудов су, после добијене информације од Пављученкова о адреси новинарке, 7. октобра 2006. сачекали Политковскују испред зграде где је живела и један од њих, Рустам ју је убио са неколико хитаца из пиштоља кад је ушла у лифт.

Раније је завршена истрага против Пављученкова који је направио нагодбу са истражним органима.

Случај Политковскаје већ је разматран на суду, али је 19. фебруара 2009. порота Московског окружног војног суда изрекла ослобађајућу пресуду браћи Ибрахиму и Џабраилу Махмудов, док је Рустам Махмудов, којег истрага сматра непосредним извршиоцем убиства, касније приведен.

У јуну исте године Војни колегијум Врховног суда Русије укинуо је ослобађајућу пресуду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи