Читај ми!

Договор о референдуму Шкотске

Британски ремијер Дејвид Камерон и први министар Шкотске Алекс Салмонд потписали су у Единбургу споразум по коме је Шкотима дато 100 недеља за сазивање референдума о независности 2014. године.

Британски премијер Дејвид Камерон и први министар Шкотске Алекс Салмонд потписали су у Единбургу споразум којим је Шкотима дато 100 недеља за доношење "најважније политичке одлуке у последњих 300 година" - сазивање референдума о независности Шкотске 2014. године.

Тај корак би могао да буде увод у највеће промене у Великој Британији откад је Ирска 1920. године стекла независност, наводи дневник Гардијан.

И Лондон и Единбург су током вишемесечних договора начинили уступке како би постигли споразум у 35 тачака који омогућава влади у Вестминстеру да шкотском парламенту да овлашћење за организовање обавезујућег гласања, највероватније у јесен 2014. године.

На референдуму ће бити постављено само једно питање - о независности Шкотске, а читав процес ће надгледати британска Изборна комисија. Гласање ће, како је договорено, бити омогућено свим становницима Шкотске старијим од 16 година, а биће и јасно дефинисани услови финансирања кампање уочи референдума.

Шкотска и Енглеска су се ујединиле 1707. године и формирале Велику Британију, са заједничким монархом, валутом и владом у Лондону.

Шкотска сада има значајну аутономију, укључујући парламент који заседа у Единбургу. Међутим, поједини становници Шкотске желе да формирају независну државу у оквиру Европске уније.

Салмонд, лидер Шкотске националне партије (СНП), успео је да, после победе његове странке на парламентарним изборима у Шкотској 2011. године, незваничном кампањом утре пут за сазивање референдума.

"Очекујем да ће споразум постигнут сa премијером Камероном обезбедити не само одржавање референдума у Шкотској, већ и поштовање основног права народа Шкотске да изабере сопствену будућност", рекао је Салмонд уочи потписивања споразума.

"Споразум ће омогућити Шкотској да предузме важан корак ка независности, као и средства за стварање правичније и просперитетније Шкотске. Радујем се унапред позитивном гласању 2014. године", додао је он.

Одвојена Шкотска или Уједињено Краљевство

Камерон је оценио да су две владе постигле договор о организовању референдума који ће бити законит, правичан и од пресудног значаја.

"То означава важно поглавље шкотске приче, омогућава да почне права дебата и отвара врата ка решавању најважнијег питања - одвојена Шкотска, или Уједињено Краљевство", рекао је британски премијер.

Шкотска и Енглеска су се ујединиле 1707. године и формирале Велику Британију, са заједничким монархом, валутом и владом у Лондону. Шкотска сада има значајну аутономију, укључујући парламент који заседа у Единбургу.

Међутим, поједини становници Шкотске желе да формирају независну државу у оквиру Европске уније.

Према резултатима најновијих анкета, већина Шкота је за останак у Британији, док између 30 и 40 одсто њих подржава независност, али и даље има много неопредељених.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи