Читај ми!

Истрага због благослова за примену силе

Покренута истрага против московког игумана Сергија Рибка који је на улазе храмова којима је управљао ставио упутство верницима да свим силама спрече оне који намеравају да оскрнаве светињу. "Дајем благослов да примените физичку силу", навео је Рибко у упутству.

Главна управа Министарства унутрашњих послова Русије за сузбијање екстремизма покренула је истрагу у вези са "противзаконитиом деловањем" познатог игумана Сергија Рибка, који управља над неколико цркви у Москви, јавила је Верска информативна агенција.

Рибко је пре неколико дана на улазима у храмове којима управља ставио упутства верницима да, када сумњају да неко има намеру да "оскрнави светињу" и "нарушава поредак у храму", гласно зову у помоћ, обрате се обезбеђењу и свим силама спрече богохулнике.

"Дајем благослов да примените физичку силу", навео је Рибко у упутству, сматрајући да руски устав гарантује право на самоодбрану.

"Не треба се ослонити на помоћ државе. Не треба верник да се придржава државних закона, ако они противрече јеванђељу или хришћанској савести. Нужно је заштитити себе, у Библији пише да је и Христос у своје руке узео бич да би изгнао људе из храма. У руској историји било је благоверних кнезева, војника, мученика, који су с оружјем у руци бранили отаџбину и светиње", сматра московски игуман.

Према игуману Рибку, у пракси цркве и примена силе има благослов и "нико осим нас не може заштитити светиње од нечестиваца и безбожника".

"Ако их данас не штитимо, сутра ће храмови постати супермаркети", каже Рибко, члан патријаршијског тела Међусаборски орган.

Рибк је у изјави за медије рекао да је "стар" и да ће "скоро умрети", и да не мисли да је екстремиста, него само жели да заштити своје вернике.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи