Читај ми!

Чешка, левица осваја регионе

На регионалним изборима одржаним јуче и данас у Чешкој, тријумфовала опозициона левица. Изборе обележила мала излазност, излазност 36,88 одсто. Друга најјача странка су чешки нереформисани комунисти, а премијерова странка победила је у само једном региону.

На регионалним изборима одржаним јуче и данас у Чешкој, тријумфовала је опозициона левица, а свој глас је дало свега 36,88 одсто гласача од око 8 милиона регистрованих бирача.

Према резултатима на основу 99,9 одсто пребројаних гласова, опозициона Чешка социјалдемократска странка која је до сада владала у свих 13 региона у којима се одржавају регионални избори, освојила је овог викенда власт у девет региона.

Друга најјача странка су чешки нереформисани комунисти, а њихова Комунистичка странка Чешке и Моравске неочекивано је освојила највише гласова у два региона и постала друга најјача странка на регионалном нивоу.

Владајућа Грађанска демократска странка премијера Петра Нечаса успела је само у једном региону, Плзенском, где је изборни лидер био врло популарни бивши министар правде Јиржи Поспишил, а такође у једном региону, владаће локална коалиција Председници општина за Либерецки регион.

На изборима за 27 сенатора, од 81 колико има горњи дом парламента на трећини територије Чешке, а који се бирају по већинском изборном систему, у првом кругу нико од кандидата није добио неопходних 50 одсто гласова.

Чешка социјалдемократска странка има све шансе да очува већину у Сенату, освојену након избора пре две године, јер сада има највише кандидата за други круг за 14 дана.

Први пут се десило да у Прагу, који традиционално гласа за десницу, у други круг, и то са предношћу из првог, уђе кандидат комуниста.

Премијер Петр Нечас признао је пораз деснице и центра, партија које чине његову владу, и проценио да је то данак непопуларним али нужним реформама које спроводи његова влада.

Бирачи су могли свој глас да дају неком од више од 11.000 кандидата. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи