Читај ми!

Немачки министар тражи враћање виза

Немачка ће се у ЕУ заложити за поновно увођење виза за грађане Србије и Македоније, рекао савезни министар унутрашњих послова Ханс Петер Фридрих.

Савезни министар унутрашњих послова Ханс Петер Фридрих најавио је да ће се Немачка унутар Европске уније ангажовати за поновно увођење виза за грађања Србије и Македоније.

У интервјуу за дневник Билд Фридрих је рекао да је од Кипра као председавајућег ЕУ "већ затражио да се заузме да у савету министара унутрашњих послова ЕУ буде донете одговарајуће одлуке".

Фридрих је видан пораст броја нових азиланата у Немачкој у септембру приписао пре свега драстичном повећању броја захтева за азил грађана Србије и Македоније.

Према подацима које је јуче објавило Министарство унутрашњих послова, у септембру је у Немачкој азил затражило 1.395 грађана Србије и 1.040 држављана Македоније.

То је вишеструко повећање у односу на претходна два месеца. У јулу и августу је 324, односно 496 грађана Србије у Немачкој затражило политички азил. Из Македоније их је било 215, односно 620.

Немачки министар унутрашњих послова је оценио да је у случају ове две земље "реална претпоставка да грађани долазе пре из економских разлога, него што траже заштиту од прогона".

"То није ни смисао ни сврха права на азил и морамо да се супротставимо тој злоупотреби", рекао је Фридрих.

Он је јуче поводом објављивања нових података о броју захтева за азил у саопштењу истакао да "масовни долазак српских и македонских грађана мора хитно да буде засутављен" и да "ЕУ што је могуће брже мора да омогући суспендовање сада важеће слободе путовања" за грађане ове две земље.

Немачки министар је зато већ од надлежне комесарке Цецилије Малстром и од Кипра, као председавајућег ЕУ, затражио да хитно оконча процедуру промена уредбе о визама која траје од 2010. и која треба да омогући суспензију безвизог режима за поједине земље.

Поред иницијативе унутар ЕУ за привремено укидање виза Србији и Македонији, Фридрих је најавио и даље убрзавање процедуре разматрања захтева за азил, као и брже протеривање ових грађана назад у земље порекла.

И више других политичара владајућих конзервативаца затражило је строге мере, па и поновно увођење виза, које би требало да смање број азиланата из Србије и Македоније.

При томе се инсистира пре свега на убрзању процедуре разматрања захтева за азил и смањењу материјалних давања. Јер, одрастао подносилац захтева за азил, при просечној двомесечној процедури разматрања захтева, добија 700 евра и плаћен пут натраг у земљу из које је дошао.

У случају азиланата из Србије и Македоније је скоро искључиво реч о Ромима који долазе са вишечланим породицама, а квота признавања захтева или барем одобравања статуса заштићеног избеглице равна је нули.

У Немачкој, посебно у Берлину и другим великим градовима, од ширења ЕУ 2007. драстично је порастао број Рома из Румуније и Бугарске. Држављани тих земаља додуше још немају право запошљавања у Немачкој, али као грађани ЕУ имају могућности настањивања по другим основама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи