Читај ми!

Москва брани Русе ухапшене у САД

Москва тражи да се прекине психолошки притисак на Русе ухапшене у САД због извоза микроелектронике. Суд одбио да буду пуштени уз кауцију.

Министарство спољних послова Русије затражило је да се прекине психолошки и морални притисак на држављане Русије ухапшене у САД због сумње за нелегални извоз микроелектронике чији је циљ, како се наводи, да им се изнуди признање.

Амерички федерални судија Џорџ Хенкс је донео одлуку да шеф компаније "Арк електроникс" Александар Фишенко и радница те фирме Викторија Клебанова, који су оптужени за незаконит извоз електронике двоструке намене у Русију, остану у притвору.

За још двоје радника компаније који су држављани САД, а имају и руске пасоше, Александра Пособилова и Анастасију Ђатлову, раније је донета одлука да остану у затвору до изрицања пресуде.

"На жалост, суд није хтео да чује закључке одбране и под измишљеним изговорима одбио је да пусти наше држављане уз кауцију", наведено је на сајту руског Министарства.

Како се додаје, руски дипломати ће се, заједно са адвокатима, борити за преиспитивање те неправедне одлуке, као и за прекид психолошког и моралног притиска на држављане Русије са циљем да се натерају на 'добробољно' признање кривице".

Из Москве поручују да ће и даље бранити интересе грађана Русије током судског претреса у Хјустону, као и у Њујорку, где намеравају да их преместе.

Нови "шпијунски" скандал избио је 3. октобра, када је ФБИ саопштио да је привео осам особа под сумњом за незаконити извоз високе технологије у Русију.

Тужилаштво тврди да је микроелектроника испоручивана обавештајним и војним установама у Русији, док ухапшени не признају кривицу.

Први претрес заказан је у Њујорку за 17. октобар, а случај води тужилаштво у Бруклину, у чијој је надлежности међународни аеродром Кенеди, преко којег су ишле испоруке спорне робе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи