Читај ми!

Европској унији Нобел за мир

Због дугогодишње улоге уједињавања и ширења стабилности на Старом континенту, овогодишњи лауреат Нобелове награде за мир је Европска унија, саопштили су из Нобеловог комитета.

Европска унија овогодишњи је добитник Нобелове награде за мир због њене дугогодишње улоге уједињавања Старог континента, саопштио је Нобелов комитет, преноси Ројтерс.

Норвешки комитет честитао је Европској унији на обнови и изградњи порушене инфраструктуре након Другог светског рата и њене улоге у ширењу стабилности на бивше комунистичке земље после пада Берлинског зида 1989. године.

"Страховита патња у Другом светском рату показала је потребу за новом Европом. Током седамдесетогодишњег периода, Немачка и Француска водиле су три рата. Данас је сукоб Берлина и Париза незамислив. То показује да историјски противници, кроз велике напоре градње односа узајамног поверења, могу да постнау блиски партнери", наводи се у образложењу Нобеловог комитета.

Званични улазак Хрватске у ЕУ 1. јула 2013. године, отварање преговора са Црном Гором и статус кандидата за Србију додатно јачају процес помирења на Балкану, а последњих деценија, могућност уласка Турске у Унију, такође је унапредила демократију и људска права у тој земљи, наводи Комитет.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј рекао је да је додељивање Нобелове награде за мир Европској унији признање њене улоге као највећег миротворца у историји.

"Сви смо веома поносни што су напори ЕУ да сачува мир у Европи награђени", рекао је Ван Ромпеј у Хелсинкију.

Норвешка телевизија НРК саопштила је сат времена пре објављивања одлуке да је ЕУ овогодишњи лауреат.

Добар дан за Европу

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је да га је вест о добијању награде изненадила, али да је то порука да је Унија драгоцена ствар коју треба сачувати.

"Кад сам се јутрос пробудио нисам очекивао овако добар дан. Поштовање људског достојанства, слобода, правда, владавина закона и поштовање људских права су вредности којима се цео свет диви", рекао је Барозо.

Барозо је подсетио да је пројекат Европске заједнице започет у разореној Европи подељеној Хладним ратом, а да је данас готово цео континент уједињен у овој наднационалној институцији и окупљен око заједничких вредности.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон рекла је да је "одушевљена вешћу да је Нобелова награда за мир додељена ЕУ".

"У ЕУ историјски непријатељи постали су блиски партнери и пријатељи", истакла је шефица европске дипломатије.

Председник Европског парламента Мартин Шулц рекао је да је дубоко дирнут и поносан што је Европска унија освојила Нобелову награду за мир. Награда ће бити додељена 10. децембра у Ослу.

Европској унији честитали су Генерални секретар УН Бан Кимун, америчка државна секретарка Хилари Клинтон, а немачка канцеларка Ангела Меркел је рекла да је то "изванредна одлука".

Како преносе западни медији, доделу Нобелову награде за мир Европској унији, британска влада је реаговала "прилично млако".

Прошлогодишњи добитници награде су председница Либерије Елен Џонсон Сирлиф и њена суграђанка Лејмах Гбове, као и активисткиња из Јемена Тавакул Карман.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи