У Бриселу о Авганистану

Самит НАТО у Бриселу биће још једна прилика да министар одбране САД Леон Панета покуша да увери савезнике да се све чини како би био смањен број напада на савезничке војнике у Авганистану.

Министри одбране држава чланица НАТО, који ће се данас и сутра састати у Бриселу, остаће доследни рату у Авганистану, иако је све више показатеља да политичко и војно непријатељство у земљи према страним трупама почиње да се одражава на западну коалицију.

Амерички министар одбране Леон Панета и други званичници САД који ће учествовати на скупу кажу да очекују да ће уверити савезнике да војни команданти чине све што могу да смање број напада у којима авганистански војници или побуњеници у униформама НАТО војника нападају коалиционе снаге.

Такве претње нови су моменат у политичкој тензији између авганистанске владе и САД.

Авганистански председник Хамид Карзаи недавно је оценио да се коалиционе снаге боре против погрешног непријатеља.

Карзаи, наиме, сматра да НАТО не треба да прогони талибане у Авганистану, већ побуњенике који се скривају у Пакистану, а тај став могао би додатно да смањи подршку према рату, посебно у америчком Конгресу.

Неколико дана пред састанак са колегама у Бриселу, Панета је оштро критиковао Карзаија због те изјаве и оценио да би авганистански лидер требало да се захвали војницима који су жртвовали живот за његову земљу.

Панетина критика одражава фрустрацију америчких војних команданата, због више од 2.000 погинулих војника у 11-годишњем рату.

Упркос томе, Панета и лидери НАТО, укључујући генералног секретара
Андерса Фога Расмусена, тврде да су ратна стратегија и временски
рокови остали непромењени.

Они наводе да ће се коалиција придржавати рокова за повлачење, по којима ће војници НАТО отићи, а авганистанске снаге преузети надлежност за безбедност земље, до краја 2014. године.

"Уверићу савезнике у нашу снажну преданост завршетку посла у Авганистану", казао Панета.

Министрима одбране НАТО у среду ће се обратити генерал Џон Ален, врховни командант САД у Авганистану који ће говорити о мерама које је војска предузела против напада изнутра у Авганистану.

Ти напади, у којима је за годину дана убијено 53 припадника НАТО, угрозили су поверење између савезничких снага и Авганистанаца које подучавају.

"Мој циљ је да поручим НАТО и нашим савезницима да предузимамо све неопходне мере како бисмо решили тај проблем и да то не би смело да нас скрене са плана генерала Алена", рекао је Панета.

Имајући у виду да подршка рату опада у САД и великом делу света, све је више апела за брже повлачење из Авганистана.

Министари одбране НАТО у Бриселу ће разматрати и будући рад мисије алијансе после 2014. године, у оквиру које ће представници западних земаља наставити обуку Авганистанаца.

Учесници састанка разговараће и о све већем јазу између улагања у одбрану у САД и европским земљама, које смањују војне буџете у оквиру мера штедње због финансијске кризе.

Средином прошле деценије, САД су у укупним средствима алијансе имале удео од 63 одсто, знатно мање од данашњих 77 одсто.

Министри одбране НАТО сутра ће разматрати и тренутну ситуацију на Косову и најновији извештај о раду Кфора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи