Читај ми!

Пјонгјанг: САД у домету наших ракета

Северна Кореја подићи ће степен војне приправности, најављују у Пјонгјангу и упозоравају да њихови пројектили могу да стигну до Јужне Кореје, Јапана, Гуама и копна САД. Претње уследиле после споразума Сеула и Вашингтона о повећању домета јужнокорејских ракета.

Северна Кореја упозорила је да је територија САД у домету њених ракета и поручила да недавни споразум Вашингтона и Сеула значи да те две земље планирају инвазију на Северну Кореју.

Сеул је у недељу саопштио да је са Вашингтоном постигао споразум, којим се Јужној Кореји допушта да утростручи домет својих ракета како би се боље суочила са потенцијалном претњом севернокорејских пројектила и нуклеарног оружја.

Пјонгјанг је данас тај споразум назвао "продуктом још једне завере" ради "подстицања рата" против Северне Кореје.

Неименовани портпарол Националне комисије за одбрану рекао је да ће Пјонгјанг подићи степен војне приправности и упозорио да његови пројектили могу да стигну до Јужне Кореје, Јапана, Гуама и копна САД.

"Не кријемо – стратешке ракетне снаге имају домет не само до марионетских база, већ и до Јапана, Гуама и копненог дела САД", навео је тај портпарол у саопштењу које је пренела државна агенција КЦН.

Иако је реторика Северне Кореје према Сеулу и Вашингтону често оштра, није уобичајено да та земља истиче да њени пројектили могу да погоде САД.

С друге стране, та порука могла би да значи да Пјонгјанг ради на прилагођавању нуклеарне бомбе ракети дугог домета, иако експерти тврде да се Северна Кореја још није домогла тако напредне технологије.

У априлу је Северна Кореја спровела ракетну пробу коју су Вашингтон и Сеул назвали параваном за пробу технологије ракете дугог домета.

Северна Кореја тврдила је да је циљ испаљивања пројектила, који се распао недуго по лансирању, била лансирање сателита. Пјонгјанг је 2006. и 2009. спровео подземне нуклеарне пробе.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи