Читај ми!

Саудијци наоружавају побуњенике

Најмање 23 особе погинуле у оружаним сукобима у сиријским покрајинама Дара и Хом, као и у комерцијалној престоници Алепу. Војници одани председнику Башару ел Асаду покренули офанзиву пред зору на град Карак ел Шарки.

00.10 - Оружје намењено Саудијској Арабији завршило у рукама побуњеника у Алепу. 

22.18 - Републикански председнички кандидат најавио да ће, уколико победи на изборима, наоружати сиријске устанике.  

15.36 - Поново размена артиљеријске ватре на граници Турске и Сирије. Са сиријске стране испаљена минобацачка граната, Туци узвратили артиљеријом. Нема жртава.

12.24 - Генерални секретар УН Бан Кимун упозорио да су посебно опасни растући сукоби дуж сиријско-турске границе и ефекти сиријског конфликта на Либан.

Упоришта сиријских побуњеника у покрајинама Дара и Хомс и у комерцијалној престоници Алепу потресле су гранате и оружани сукоби од раних јутарњих часова у којима је најмање 23 људи изгубило живот, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

Војници сиријске војске одане председнику Башару ел Асаду покренули су офанзиву пред зору на град Карак ел Шарки у јужној провинцији Дара и убијено је 20 људи.

"Карак ел Шарки претрпео је вишеструке војне нападе, тешко гранатирање и покушај преузимања положаја у протекла три дана", навела је Опсерваторија која прикупља информације из Сирије од мреже активиста и лекара са терена.

У саопштењу се додаје да се град суочава "с тешком блокадом и страшним медицинским и хуманитарним условима".

Два цивила су убијена, у међувремену, када је војска напала кишом граната "џепове" отпора побуњеника у Алепу, а још један цивил је убијен у бомбрадовању града Кфар Зеита, у централној провинцији Хама, додала је та сиријска организација са седиштем у Великој Британији, пренела је агенција АФП.

Више од 31.000 људи убијено је у крвавом насиљу у Сирији од почетка марта прошле године и почетком антирежимске побуне, која је почела мирним протестима за реформу у земљи, а претворила се у оружану побуну пошто су демонстрације брутално угушене.

Већина побуњеника, као и становништво Сирије, су сунитски муслимани, а земљом владају мањински алавити, припадници муслимана шиита.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи