Читај ми!

Масакр у Алепу, битка у Хомсу

Најмање 25 особа погинуло, а 175 повређено у експлозијама две бомбе у сиријском граду Алепу. Влада оптужује побуњенике за напад. Опозиција у конфузији у вези са одговорношћу за нападе. Настављено гранатирање Хомса. Демонстрације широм земље.

Најмање 25 људи је погинуло, а 175 рањено у двоструком нападу на зграде државних институција у граду Алепу, другом по величини у Сирији, саопштило је сиријско министарство здравља.

"Двадесет пет тела жртава и 175 повређених је до сада смештено у болнице у Алепу, после две терористичке експлозије", наводи се у саопштењу министарства које је пренела државна сиријска телевизија.

У извештају телевизије се каже да се "један терориста" разнео у аутомобилу удаљеном 100 метара од улаза у зграду полиције. Телевизија је приказала и снимак кратера од експлозије.

Према наводима телевизије, друга експлозија погодила је зграду војне обавештајне службе.

Чини се да у редовима побуњеника влада права конфузија када је реч о командном ланцу. Један заповедник Слободне сиријске армије рекао је да та војна формација одговорна за напад, док је портпарол побуњеника негирао одговорност за то дело.

Директор сиријске Опсерваторије за заштиту људских права Рами Абдел Рахман изјавио је  да су три експлозије погодиле Алеп, који је до сада био релативно заштићен од напада режимских снага.

Према подацима сиријских власти, у Дамаску је у самоубилачким нападима у децембру и јануару погинуло десетине људи.

За те нападе власти су оптужиле "наоружане терористичке групе", док опозиција одговорност приписује властима.

Активисти су саопштили да је данас настављено бомбардовање Хомса, упоришта побуне против председника Сирије Башара ал Асада.

Становници и активисти у Хомсу припремају се за инвазију сиријске војске, после једнонедељног бомбардовања у коме су страдале стотине људи. "Људи су се припремају за оно што ће вероватно бити коначни јуриш," јавља извештач британског листа Гардијан.

Према најновијим подацима, у јучерашњем бомбардовању тог града погинуло је најмање 50 људи.

Протести у организацији сиријске опозиције одржавају се широм земље у знак солидарности са становницима Хомса. Демонстрацијама жели да се изрази и незадовољаство због истрајне руске подршке Асадовом режиму, које прати слоган "Русија убија нашу децу".

Према подацима активиста, од марта, када је почела побуна против Башара ел Асада и његове владе, у Сирији је погинуло више од 6.500 људи.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи