Читај ми!

Новинари Ројтерса отказали штрајк

У Великој Британији новинари Ројтерса отказали најављени дводневни штрајк, након што су прихватили понуду матичне компаније "Томсон Ројтерс" да се за повећање плата издвоји новчани износ мањи од прошлогодишње инфлације.

Иако су претходно најавили, новинари агенције Ројтерс у Великој Британији нису ступили у дводневни штрајк и прихватили су понуду матичне компаније "Томсон Ројтерс" да се за повећање плата издвоји новчани износ мањи од прошлогодишње инфлације.

Чланови удружења Националне уније новинара (НУЈ) из Лондона, који раде у агенцији, су претходно протестовали због понуде компаније да се плате повећају само 1,75 одсто, а да се остатак од понуђених три одсто повећања издвоји за појединачне награде по учинку.

Малопродајне цене у Британији су током прошле године повећане за 4,8 одсто, што је једна од највећих инфлаторних стопа у Европи.

"Заиста смо покушали да постигнемо споразум са управом, али су новинари били приморани да у великом броју гласају за штрајк, први пут у више од 25 година, пошто је компанија одбила да побољша своју понуду (за повећање плата) од 1,75 одсто", наводи се у саопштењу које су у четвртак потписали представници новинарскогНУЈ Мајка Родија и Хелен Лонг.

Главни уредник редакције вести Ројтерса Стивен Адлер рекао је да је синдикат обавестио компанију да ће око 150 запослених бити у штрајку, а у саопштењу које је упутио из седишта агенције у Њујорку поручио је да се поштује право колега да обуставе рад у склопу преговарачког процеса.

Ројтерс, који вести емитује из регионалних бироа у Лондону, Њујорку, Вашингтону и Сингапуру, обезбедио је да се корисницима вести достављају и током штрајка.

Штрајк подржава 83 одсто чланова Националне уније новинара из Лондона, али он неће утицати на рад 2.800 новинара који раде ван Велике Британије.

Одлука о штрајку донета је прошлог петка, а обустава рада поклапа се са најављеним објављивањем годишњих финансијских резултата компаније "Томсон Ројтерс".

Чланови националне уније новинара који раде у агенцији Ројтерс последњи пут су штрајком запретили 2008. и 2009. године због отпуштања радника и лоших услова рада након спајања компанија Ројтерс и Томсон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи