Читај ми!

Путин враћа веронауку

Основе религијске и светске етике назив је новог предмета који ће, по одлуци руског премијера Владимира Путина, бити уведен у школе широм Русије.

Руски премијер Владимир Путин донео је одлуку о увођењу предмета "Основе религијске културе и светске етике" у свим школама у земљи.

Веронаука се у протекле две године предавала експериментално у 20 региона у Русији и пратило ју је 300.000 ђака, преноси Верско информативна агенција.

Родитељи ће се до марта определити за један од шест понуђених модела наставе новог предмета, а предавачи ће похађати курсеве до краја августа.

Четири модела су верска - основе православне, односно јеврејске, исламске и будистичке културе, а преостала два су основе светских религија и светска етика.

Предаваче за прва четири модела бираће верске заједнице. Према подацима руског министарства образовања, највеће је интересовање за етику - 42 одсто. Основе православне културе жели 30 одсто, основе светских религија 18 одсто, исламску веронауку девет, а будистичку један одсто.

Представници руских верских заједница кажу да су изненађени Путиновом одлуком, али и да је схватају као део предизборне кампање.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи