Читај ми!

Крње јединство

Челници Хамаса из Појаса Газе противе се договору из Дохе, по којем би Махмуд Абас требало да буде и председник и премијер прелазне палестинске владе јединства.

Руководство Хамаса у Појасу Газе довело је у питање договор о помирењу са ривалским Фатахом, који су потписали вођа те исламистичке групе у изгнанству Калед Машал и палестински председник Махмуд Абас.

Парламентарни блок "Промена и реформа" изјаснио се против кључне тачке документа да Абас буде и председник и премијер прелазне палестинске владе јединства до избора.

У том блоку су руководство Хамаса у Појасу Газе, укључујући Исмаила Ханијеа, премијера из те исламистичке организације и Махмуд Захар. Они нису били у катарском главном граду Дохи на церемонији потписивања у понедељак, преноси Ројтерс.

Аналитичари већ дуго упозоравају да постоји подела у самом Хамасу између оних који контролишу Појас Газе у последњих пет година и Машала који је живео у Дамаску.

Представници Хамаса из Појаса Газе позивају стране које су потписале и оне које су спонзорисале палестинско помирење да га размотре и да не заобиђу палестински закон, тврдећи да је нелегално да Абас буде и премијер.

Договором који је постигнут у Дохи треба да се превазиђе јаз између две главне палестинске фракције након борбе за власт која је кулминирала крвопролићем средином 2007. године, када су хамасовци силом преузели контролу над Појасом Газе од умеренијег Фатаха.

Та партија је од тада доминирала само на другој палестинској територији – Западној обали.

Задатак прелазне владе биће да надгледа припреме за председничке и опште изборе и обнову Газе. Претходни избори одржани су 2006. године, када је Хамас однео изненађујућу победу.

Зато неки палестински аналитичари сматрају да би његово постављење за премијера била срамота. Други, међутим, истичу да нема ставке у палестинском закону која спречава да Абас буде и премијер и председник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи