Читај ми!

У паклу Хомса

Око 100 особа погинуло, пошто је сиријска војска наставила да бомбардује Хомс. У различитим деловима Хомса убијено на десетине људи, тврде невладини активисти. ЕУ спрема нови пакет санкција против Асадовог режима.

Сиријске снаге безбедности наставиле су бомбардовање стамбеног дела Хомса, где је погинуло око 100 особа, саопштили су активисти за људска права и опозициони извори.

Према речима активисте Мухамеда Хасана, у Хомсу је од поноћи убијено 47 особа, преноси агенција Ројтерс.

Сиријске снаге безбедности убиле су најмање 20 особа када су упале у три куће у предграђу Хомса, саопштила је сиријска организација за људска права са седиштем у Лондону.

Како тврди шеф те организације Рами Абделрахм, Асадове снаге су током ноћи побиле петочлану породицу у једној кући, у другој седмочлану и осмочлану породицу у трећој кући.

АП је пренео саопштење исте организације да је у бомбардовањима у насељима Бајадах, Баба Амр, Халдијех и Карм ел Зејтоун убијено на десетине људи.

Омара Шакер, активиста из округа Баба Амру, каже да је тамо убијено пет особа.

Активиста Мухамед ел Хасан изјавио је да су војници ушли у болницу Хикмен, да су комуникације у прекиду у многим деловима града и да тенкови иду ка резиденцијалном делу града.

Напади на Хомс су настављени, иако је Русија добила обећање од сиријског председника Башара ел Асада да ће зауставити крвопролиће у земљи.

Извештаји о насиљу над демонстрантима стижу и из других делова Сирије.

Активисти тврде да су тенкови бомбардовали Забадани, који се налази тридесетак километара северозападно од Дамаска, преноси Би-Би-Си.

У још једном снажном упоришту опозиције, Хами, воде се борбе измећу сиријске војске и побуњеника. Међутим, због медијске блокаде, ти извештаји не могу се проверити.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је у уторак у Дамаску да је сиријски председник Башар ел Асад спреман да у блиској будућности распише референдум о новом уставу Сирије.

Асад је, према речима Лаврова, спреман на дијалог са свим политичким снагама у земљи, док ће Москва радити са сиријском опозицијом на смиривању ситуације и окончању насиља.

Русија и Кина уложиле су прошлог петка вето на предлог резолуције о Сирији у Савету безбедности УН за који је гласало преосталих 13 држава Савета безбедности.

Лавров је објаснио разлоге за руски вето и том приликом навео проблематичне предлоге да се сиријска војска једнострано повуче из градова у касарне, као и да се дијалог међу сиријским странама води са унапред одређеним циљем.

У међувремену, ЕУ припрема нове санкције против сиријског режима, док су многе западне и арапске земље повукле амбасадоре како би изоловале садашње власти у Дамаску.

Брисел припрема нове санкције како би се изоловао режим Башара ел Асада, што би могло да доведе до његовог пада и прекида крвопролића.

"Договор тек треба да се постигне, али ми разматрамо економске мере против сиријске централне банке и забрану извоза злата и других племенитих метала како би се ускратили финансијски извори режима", потврдио је један европски дипломата агенцији АФП.

Према незваничним информацијама, нови "пакет" санкција требало би да се договори до краја месеца.

Европска унија засад не планира да повуче своју делегацију из Дамаска и она ће наставити да улаже напоре како би се криза у тој блискоисточној земљи решила дипломатским путем.

Висока представница за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон јистакла је да ЕУ наставља да подржава напоре Арапске лиге како би се спречило садашње крвопролиће у коме је за 11 месеци страдало шест хиљада људи. "Ми сматрамо да тај процес треба да воде арапске земље", истакао је портпарол високе представнице ЕУ.

Арапске земље апелују на међународну заједницу да изврши приртисак и изолује режим у Дамаску како би се извршиле демократске промене. Шест земаља чланица Савета за сарадњу у Заливу јуче су одлучиле да повуку своје амбасадоре из Дамаска, а то су већ учиниле и Француска, Италија, Британија, Белгија и САД.

Асадова породица, која управља Сиријом од 1971. године, припада мањинској шиитској секти алавита, а званични Дамаск за насиље оптужује "терористичке групе".

Уједињене нације саопштиле су да је број жртава десетомесечних немира у Сирији премашио 5.400, а да је најмање 400 људи убијено од доласка посматрачке мисије Арапске лиге у ту земљу 26. децембра прошле године.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи