Читај ми!

Ледени талас у Европи

Хладноћа и невреме у Европи, однео више од 250 људских живота, највише у Украјини. "Гаспром" тврди да не може да обезбеди додатне количине гаса западној Европи, јер мора да задовољи унутрашње потребе Русије.

Најмање 122 особе су умрле у Украјини у таласу веома хладног времена који је од 27. јануара погодио земљу, међу којима је њих 20 страдало у последња 24 сата, саопштило је  министарство за ванредне ситуације.

"Током периода великих хладноћа, 122 особе су умрле, њих 12 у болницама, 78 их је пронађено на улици док је њих 32 умрло у својим домовима", наводи се у саопштењу.

У истом периоду, више од 2.000 људи затражило је медицинску помоћ због промрзлина и хипотермије, док је 1.591 особа хоспитализована.

Украјинске власти су отвориле широм земље више од 3.170 пунктова за пружање помоћи где најугроженији грађани могу да се угреју и добију топли оброк.

Температура се у Украјини последњих дана кретала између минус 16 и минус 21 током дана, док се током ноћи понегде спуштала и до минус 30 степени. Према последњим прогнозама метеоролога, температура би требало од данас мало да порасте.

Рим је од данас паралисан због снега који је пао у том граду као и у великом делу Италије, укључујући на југу земље око Напуља и на Сардинији. У Италији је због хладноће и снега до сада умрло пет особа.

У италијанској престоници где снег врло ретко пада саобраћај је потпуно блокиран. Градоначелник Рима Ђорђо Алемано забранио је  возилима да саобраћају без ланаца или зимских гума, које Римљани обично немају. На улицама нема таксија и само се креће по неки аутобус или аутомобил. 

Историјски споменици као што је "Колосеум" прекривени су снегом и затворени за посетиоце, а неки људи се скијају у парку код виле Боргезе покрај Рима.

Школе су затворене од јуче у северном и средишњем делу Италије.  У ноћи од петка на суботу 150 људи је остало заробљено десет сати у возу у области Абруца. Ватрогасци су такође морали да спасу око двадесет људи блокираних у својим возилима близу Рима, од којих је двоје одведено у болницу.

У Тоскани је проглашена ванредна ситуација а многа домаћинства немају струју под температурама које су пале испод минус десет степени. 

У Француској је јако хладно са температурама које су на истоку земље пале и до двадесет степени испод нуле, а хладноћа је однела и прве жртве.

Државна секретарка за здравље Нора Бера саветовала је данас старим и болесним да не излазе. Наложено је да сва прихватилишта у земљи буду отворена 24 часа.  Снег који је почео да пада на северу Француске у петак увече изазвао је велике поремећаје у саобраћају током ноћи и школски превоз је прекинут у неколико области. Очекују се нове падавине ноћас.

Ниске температуре у Пољској однеле су 45 живота, у Румунији 24, а стотине бескућника и прозеблих људи превезено је у болнице. У Бугарској су забележене најниже температуре у последњих сто година. Страдало је 16-оро људи, затворено више од 1.000 школа. Слично је и у Словачкој, Чешкој, Литванији, Летонији, Немачкој, Аустрији али и на југу Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи