Читај ми!

Поново маневри у Ормузу

Непуних месец дана након што су окончане вежбе иранске војске у стратешком Ормуском теснацу, Техеран је поново организовао нове војне маневре, који ће трајати око месец дана.

Иранске Револуционарна гарда започела је поморске вежбе недалеко од стратешког Ормуског теснаца, кроз који пролазе нафтни танкери у Персијском заливу.

Државни медији јављају да ће ратни бродови одржати једномесечне маневре. Чини се да су ирански маневери и својевстан одговор Вашингтону на јачање војног присуства у региону довођењем носача авиона Абрахам Линколн.

Почетак вежби иранске војске долази само дан након што се врховни ирански вођа Али Хамнеи обратио окупљенима у Техерану.

"Иран ће одговорити на све војне или претње нафтним ембаргом спроводећи "сопствене претње"", рекао је Хамнеи.

Иако су претње о затварању пролаза свакодневне, Иран до сада није покушавао да угрози слободно кретање бродова у мореузу кроз који пролази једна петина светске производње сирове нафте.

Иранске власти врло добро знају да би затварање трговачких рута за танкере значило и моменталну објаву рата. 

Међутим, Техеран Ормуски теснац користи као кец у рукаву, односно као средство за преговарање. Упркос чињеници да иранске претње о затварању пролаза, барем дугорорчно, нису реалне, Запад зазире од помисли да се промет нафтних танкера поремети чак и на кратко време.

Вашингтон и његови савезници сложни су у најави одлучног одговора на евентуалну блокаду пролаза.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи