Читај ми!

Јака ЕУ, НАТО и Русија

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле залаже се за јаку безбедносну политику ЕУ, партнерство са НАТО, али и Русијом. За партнерство са Европом заложила се и Хилари Клинтон на Међународној безбедносној конференцији у Минхену. На скупу учествује и министар Вук Јеремић.

Министар иностраних послова Немачке Гвидо Вестервеле заложио се јутрос, у излагању на 48. Међународној безбедносној конференцији у Минхену за јаку безбедносну политику Европске уније и партнерство са НАТО.

Према његовим речима, циљ тог партнерства и снажније безбедносне политике ЕУ мора бити мир на континенту и свету. Немачка би, како је навео у излагању, отварајући панел дискусију "Изградња евро-атлантске безбедносне заједнице", имала централну улогу у томе.

"ЕУ је више од заједничког тржишта и монетарне уније - политичка унија и јединствени мировни пројекат, сидро безбедности на континенту", нагласио је Вестервеле на конференцији на којој учествује и министар иностраних послова Србије Вук Јеремић.

Проширењем санкција против Ирана, према његовим речима, ЕУ је показала да Европа није спремна да прихвати нуклеарно наоружање Техерана.

"Јака ЕУ и јак НАТО нису супротност, већ су комплементарни, рекао је он, оценивши да НАТО остаје неизбежан фактор и гарант безбедности. Када је реч о ЕУ, Вестервеле је истакао да је заједничка безбедносна политика неопходна.

"Имаћемо је само ако ЕУ буде располагала потребним цивилним и војним могућностима", поручио је Вестервеле и додао, да таква ЕУ мора бити отворена за нова партнерства. Ту, пре свега, како је истакао, мисли на учешће САД, Русије, Турске и других земаља у безбедносним акцијама.

Одрживе безбедности неће бити без Русије, указао је Вестервеле. "Морамо наша цивилна друштва и економије још више отворити и повезати", рекао је шеф немачке дипломатије, указујући да безбедности неће бити без основних права.

"Та основна права се газе у Сирији и Савет безбедности УН не сме више ћутати у вези насиља у тој земљи и време је да ово тело светске организације постигне договор на ову тему", рекао је Вестервеле и додао да превентивна безбедносна политика значи и залагање и борба за заједничке вредности.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон оценила је да све док постоје нерешени конфликти у источној Европи, на Балкану и Кавказу, Европа остаје непотпуна и небезбедна, и заложила се за веће поверење између запада и Русије.

Она је у излагању на 48. Медјународној безбедносној конференцији рекла да су САД заједно са Европом радиле на побољшању стратешких односа са Русијом. Ти напори су, како је додала, донели резултате, али се мора и даље радити на њима.

Шефица америчке дипломатије позвала је Европу да учини више за привредни раст у борби против дужничке кризе и обећала је да је Европа први партнер њене земље. Безбедност и благостање су, према њеним речима, неодвојиви.

Министар обране САД Леон Панета је обећао одрживо стратешко партнерство Европи и рекао да Европа за Вашингтон, и поред нових стратешких приоритета на азијско-пацифички простор и Блиски Исток, остаје главно тежиште за војно учешће и дипломатију.

Када је реч о Авганистану Панета је затражио брзи крај међународне војне мисије, изразивши наду да ће авганистанска војска моћи током 2013. године у потпуности да преузме одговорност за безбедност у земљи. Истовремено он је обећао да ће међународно војно присуство остати до краја 2014.године.

Јако обезбеђење због гостију и демонстраната

Међународна конференција је окупила на стотине експерата и водећих светских политичара, шефова држава или влада и министара из око 70 земаља, а цео скуп обезбеђује око 3.000 полицајаца.

Овогодишња, 48. Међународна безбедносна конференција у Минхену у знаку је бројних проблема у свету, па ће главну улогу током сутрашњег, главног дана, имати високи гости из САД и Русије.

У Минхену се, на бројне изазове који се постављају у свету, а који угрожавају мир, очекују одговори од званичника Вашингтона и Москве, а главна пажња сигурно ће бити посвећена Сирији, али и Ирану, као и немирима у Египту.

Због ових кризних жаришта овогодишња минхенска конференција, према оцени учесника, може бити сматрана кризним састанком, а о значају најбоље сведочи да ће највеће светске силе бити заступљене са чак два висока представника.

Током сутрашњег дана на дневном реду биће дискусије на тему "Изградња евроатлантске безбедносне заједнице", "Тактичко нуклеарно оружје у Европи", као и панел "Финансијска криза и последице по међународну безбедност", и "Паметна одбрана, Европа и будућност Трансатлантске алијансе".

И ове године конференција се, уз најављене демонстрације противника НАТО и глобализације, одржава у луксузном хотелу "Бајришер Хоф".

Председник ове конференције Волфганг Ишингер, бивши представник ЕУ у "тројци" у преговорима о Косову је уочи почетка скупа упозорио на опасност војног удара на Иран.

Иначе, конференцију је 1962. године, с идејом да се првенствено бави питањем одбране, основао Евалд Хајнрих фон Клајст Шменцин, један од завереника групе око грофа Штауфенберга, која је извела неуспели атентат на Адолфа Хитлера.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи