Читај ми!

Сирија, поглед изнутра

После притиска Арапске лиге на режим Башара ел Асада, сиријски званичници дали су новинарима ограничен приступ. Новинари "Ројтерса" тврде да су пронашли Сиријце спремне да пребегну, пркосе и осуде режим. Режим је могао да оствари победу на војном плану, али Асад не жели да плати политичку цену, кажу опозиционари.

Репортери Ројтерса су међу реткима који су били у прилици да обиђу земљу где већ готово годину дана трају сукоби. Сиријом влада атмосфера страха и очаја, док посао пропада и људи причају о необјашљивим нестанцима, за које криве снаге режима Башара ел Асада, сведочи репортер Ројтерса.

Споља наизглед несигурни офтамолог ожењен женом која је рођена у Лондону, Асад је обећао народу да ће извршити реформе, али само по сопственим условима, па је стога одбио захтев Арапске лиге да напусти власт.

"Не, не, не никада.", каже Асадов либански познаник. "Он неће ни да поднесе оставку ако рат траје 20 година." Асад је, према његовом сведочењу, у потпуности укључен у "догађаје на терену".

Један други посетилац председничке палате описује Асада као "опуштеног и флегматичног". Сиријски председник је био заузет свјим ајпедом, питајући о изгледима за израелски напад на Иран, тврди извор Ројтерса.

Али за разлику од старијег Асада, који је угушио оружани устанак у граду Хами пре 30 година, Башар ал Асад се суочава са противницима који су ушанчени широм земље и очврснули од напада сиријске војске.

Посета групе страних новинара источним предграђима Дамаска прошле недеље, показала је колико Асадова власт ослабила од почетка протеста, упркос пуцања на демонстранте, масовних хапшења, мучења и убиства притворених и отвореног рата против дезертера, наводи Ројтерс.

Пре годину дана, било је незамисливо да Сиријци критикују свог лидера у јавности, али сада, на само 15 минута вожње од центра Дамаска, маскирани побуњеници поставили су контролни пункт, где заустављају аутомобиле.

Дан након посете новинара, Асад је послао више од 2.000 војника у покушају да поврате контролу од побуњеника.

"Не постоји сила на земљи која ће ме натерати да га прихватим као председника", прича домаћица у касним 40-им у предграђу Базрех, на периферији престонице. Као и већина интервјуисаних у Сирији, желела је да остане анонимна због страха од одмазде.

"Он није мој председник и никада није био", каже та становница Дамаска, нагласивши да то није смела да каже пре.

Асад влада земљом помоћу мреже од најмање 13 званичних безбедносних тела, наводи Ројтерс.

Већина Сиријца случајеве десетина хиљада људи, које су затвориле моћне обавештајне службе, пореди са хорор причама. Сећања на њихове патње опстају, овековечене током година репресије у популацији која броји 23 милиона.

"Бес у Дери"

У Дери, где је избио устанак, у близини јужне границе са Јорданом, Асадове снаге су поново успоставиле контролу, али мало је доказа да су освојили и срца људи, оцењује Ројтерс.

Тинејџерке који излазе из школе, пролазе поред новинара узвикујући "Слобода Слобода!". Многи мештани љутито гледају безбедосне снаге које прате новинаре. Графити који позивају Асада да сиђе са власти, још увек су видљиви, упркос очигледним покушајима да се префарбају.

Чини се да је порука из Дере јасна, војна офанзива може да ућутка људе, али то неће умањити њихов бес.

"Када се подигне прашина од битке и крв пролије улицама, Асад ће теже владати него пре", рекао је представник сиријскд опозиције у тајном разговору за Ројтерс у Дамаску.
"Они који су против њега, увек ће бити против њега", истиче опозиционар.

Још један опозициони активиста каже да се Асад уздржава да користи огромну силу на располагању.

Опустошени Хомс

"Режим је могао да сада оствари победу на војном плану, али Асад не жели да плати политичку цену", истиче опозициони активиста. Тај активиста тврди да је осамдесет одсто војника још увек у касарни, јер Асад не жели да врху војске даје већа овлашћења.

Последице одлуке да се настави сукоб видљиве су у Хомсу. Град је опустшен у борбама између Асадових снага и побуњеника, као и сукоба између већинских Сунита и припадника мањинске секте којој проипада и сам Асад, Алавита. Улице су пусте, а зидови зграда су обележени рупама од метака.

Само неколико улица од владиног контролног пункта, вијори се зелена, бела и црна застава побуњеника. Напуштено спаљено оклопно возило, разбацане вреће са песком, знаци су жестоке битке у којој је војска, чини се претрпела губитке.

Графити сведоче о обрачуну. "Доле са Асадом" стоји на једном зиду; "Само Бог, Сирија и Башар" слоган је супарничке стране.

Упркос пажњи државних званичника, један младић се усудио да приђе Ројтерсовом репортеру и позове га да му покаже шта снаге безбедности раде у граду.

"Они ће доћи по мене касније, али ме није брига. Мој живот је ништа у односу на жртве других", рекао је младић.

Становници Дамаска живе у страху. Многи људи једноставно остају код куће колико је год могуће, узнемирени причом о тајанственим снајперистима на улицама и необјашњивим нестанцима.

Набил Хадад, становник Дамаска каже да је чуо за један такав инцидент. "Мој пријатељ је заустављен на контролном пункту изван Дамаска", прича Хадад, послован човек у својим тридесетим.

Мушкарци у цивилу рекли су његовој супрузи да треба да иде са њима у полицијску станицу, њему да оде кући и донесе њена документа. Када је дошао у полицијску станицу речено му је да полиција није поставила пункт у тој улици и да никада нису чули за његову жену.

Широм главног града луксузни бутици и хотели готово су празни, а трговци кажу да је посао пропао.

Година немира, заједно са западним санкцијама на извоз сиријског чврстог горива, гурнула је привреду у кризу, лишавајући Асада две милијарде долара прихода од нафте и туризма, још једног виталног извор прихода.

Због немира у земљи, стало је и прикупљање пореза у неким областима, трговина је пропала, а предузећа су затворена или успорено раде.

Вредност сиријске валуте опала је готово 20 одсто, на 58 фунти за долар. Економисти кажу да власти оклевају да троше милијарде долара да би одржале њену вредност.

Далеко од банака, на црном тржишту, пад је већи. Даје се 70 фунти за долар. "Ми смо забринути да ће ускоро она бити 100, а то ће бити катастрофа за све нас", рекао је један трговац у старој пијаци, која је пре годину дана била преплављена туристима.

Сада су ирански туристи, који долазе на ходочашће, готово једини странци. Трговци кажу да је посао пропао и сиријски купци су напети и суморни. Домаћица Фадва Фахам жали се да су се цене хране и огрева удвостручиле.

Асадове присталице су сигурне да ће њихов председник угушити побуну, за који кажу да уништава земљу. Они говоре о тихој већини на коју Асад може да рачуна.

Председникове снаге су и даље убедљиво јаче од свих његових противника. Западне и арапске силе сложиле су се да би решење за Сирију била војна интервенција, слична оној у Либији, на маргинама арапског света, али он ужива подршку Ирана и Русије, чланице Савета безбедности УН која има моћ вета.

Али, Москва би могла да преиспита своје политичке и војне везе са Сиријом, које датирају из совјетске ере, ако просуди да је Асадов став неодржив. Чак и његови симпатизери у региону очекују Сирија скизине у још већи сукоб.

За сада, Асадова база остала је чврста, упркос чињеници да је дезертирало на хиљаде војних регрута и све већи број полицајаца, од којих су већина припада сунитској већини, закључује репортер Ројтерса.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи