Читај ми!

Доживотна за Црвеног Кмера

Управнику затвора Црвених Кмера доживотна робија. Мучио и слао затворенике у "поља смрти". Крив за смрт више од 10.000 људи.

Врховни суд у Пном Пену осудио је команданта највећег тајног затвора Црвених Кмера Каинг Гуенк Еава на доживотни затвор, због његових "шокантних и гнусних" злочина над камбоџанским народом.

Изненађујућом пресудом преиначена је одлука ниже судске инстанце којом је Каинг био осуђен на 19 година затвора.

Тужилаштво се жалило на ту пресуду оценивши је као превишу благу и рекавши да постоје страховања да ће човек који је надгледао убијање хиљада људи једног дана бити слободан.

Каинг Гуек Еав, чији је надимак Доик, био је управник затвора Туол Сленг, чији је шифровани назив био С-21. Признао је да је надгледао мучење затвореника, а потом их слао на погубљење на "пољима смрти".

У јулу 2010. године, нижи суд прогласио је Доика кривим за ратне злочине, злочине против човечности, мучење и убиство.

Осуђен је на 35 година затвора, али му је казна скраћена за 11 година због времена проведеног у затвору и других техникалија. 

На казну су се жалили и тужилаштво, које је затражило доживотну робију, и Доик, који је тврдио да је преоштра, пошто је, наводно, само поступао по наређењу.

Ипак, суд је оценио да казна мора да буде строжа, пошто је Доик одговоран за бруталну смрт великог броја људи. Суд наводи да је Доик надгледао убијање најмање 12.272 човека, а постоје и процене да је њихов број био 16.000.

"Злочини Каинг Гуел Еава били су посебно шокантни и гнусни, због броја убијених људи", казао је судија. Пресуда је коначна и жалба на њу није могућа. 

Камбоџански суд под надзором УН установљен је као инстанца за суђење одговорнима за смрт 1,7 милиона људи који су убијени и умрли после мучења, изгладњивања, исцрпљивања и недостатка медицинске неге током владавине Црвених Кмера седамдесетих година.

Доик је једини високи званичник бившег режима који је признао кривицу и тражио опроштај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи