Читај ми!

Кина спасава евро?

Кина спремна да се јаче заузме за спас евра, рекао председник кинеске владе Вен Ђабао у разговору с немачкoм канцеларком Ангелом Меркел у Пекингу. Међутим, Вен је избегао да да конкретно обећање већ је захтевао од Европљана појачане напоре за реформе.

Председник владе Народне Републике Кине Вен Ђабао је у разговору с немачкoм канцеларком Ангелом Меркел у Пекингу рекао је да је та земља спремна за јачи ангажман у спасу евра.

Премијер Вен је, како се истиче у немачким медијима, рекао да Кина размишља о свом деловању за превазилажењу кризе евра и да је спремна да се јаче заложи за стабилност, али је избегао да пружи конкретна обећања већ је захтевао од Европљана појачане напоре за реформе.

Према његовим речима, решење дужничке кризе у Европи је нужно, јер је тај континент "за Кину од стратешког значаја".

Вен је даље оценио да Европа мора смањити дугове и спровести структурне реформе, при чему су "сопствени напори одлучујући".

Премијер НР Кине је нагласио да је, пре свега, важно да поново дође до динамичног привредног раста у земљама евро-зоне.

Меркелова, чији се одлазак у Пекинг, само пар дана после самита Европске уније тумачи као одличан "тајминг", позвала је на тешњу међународну сарадњу ради превазилашења финасијске кризе.

Осим привредних и билатералних тема, где је Меркел настојала да одагна страховања НР Кине због кризе у еврозони, немачка канцеларка је затражила од званичног Пекинга да изврши притисак на Иран због нуклеарног програма те земље. 

Техеран би требало да буде још "отворенији и транспарентнији" у вези свог нуклеарног програма, рекла је Меркелова у говору на Кинеској академији друштвених наука.

Немачки владин извор је рекао раније да ће канцеларка такође затражити од власти у Пекингу да не користе европске санкције о забрани увоза иранске нафте, уведене Техерану због његовог нуклеарног програма, како би повећале властити увоз те сировине.

Подршка за резолуцију о Сирији 

Меркелова, која ће се у петак састати с кинеским председником Ху Ђинтаом, у говору је споменула и Сирију, рекавши да је "важно да међународна заједница говори једним гласом у Уједињеним нацијама".

Очекује се да ће Меркел затражити од Пекинга подршку за резолуцију о Сирији у Савету безбедности Уједињених нација.

Меркелова је даље позвала на давање истих права немачким компанијама које раде у Кини каква имају и домаће фирме.

"Као немачки предузимачи желимо да будемо третирани исто као и кинеске компаније", рекла је Меркелова.

Пут Ангела Меркел у НР Кину уследио је само неколико дана после немира у провинцији Сечуан, где живи и тибетанска мањина, па је канцеларка најавила да ће и питање људских права бити на дневном реду разговора с руководством у Пекингу.

"Немачка је увек заговарала отворени политички дијалог, укључујући и контроверзна питања каква су људска права и успостављање владавине права", рекла је Меркелова, која је пре пар година, као први немачки канцелар усред Канцеларске службе у Берлну примила тибетанског верског и политичког вођу далај ламу, што је тада изазвало велико негодовање Кине.

Канцеларка је у посету Кини отишла у пратњи 20-очлане привредне делегације, од које половину чине шефови "Дакс" концерна, пренели су немачки медији.

Када је реч о немачко-кинеским привредним односима, Кина сигнализује већ годинама своју спремност за директне инвестије у Немачкој, а то је и овог пута потврдио премијер Вен.

У Берлину кажу да су те инвестиције добродошле, преносе немачки медији. У овом моменту у Немачкој активно делује око 800 кинеских предузећа. Немачки медији наглашавају да је њихова земља најважнији трговински партнер Кине у Европи.

НР Кина је, пак, за немачку привреду, после Сједињених Америчких Држава и тржишта ЕУ, најважнији спољнотрговински партнер.

Трговинска размена између Кине и Немачке је достигла 169 милијарди у 2011. године, за 18,9 посто више од предходне године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи