Читај ми!

Финансије у складу са шеријатом

У време када традиционални свет банкарства показује своје слабости и ограничења, исламске банке освајају финансијско тржиште, пише белгијски лист "Ла либр Белжик". Муслиманске банке послују у складу са шеријатским принципима, а то значи искрено, поштено и одговорно, објашњава Мухамед Булиф из банке "Шабиа.

Исламске банке крупним корацима ступају на светску финансијску цену, док традиционални свет банкарства показује своја ограничења која су постала очигледна у више наврата током економских криза.

Током 2011. године, исламске банке, њих више од 350 у 80 различитих земаља, оствариле су вртоглави успех, јер њихова финансијска средства износе 1.000 милијади долара, што је за 18 одсто више у односу на претходну годину, преноси угледни белгијски лист Ла либр Белжик.

Једна од специфичности тих банака је и текући рачун под називом "у складу са шеријатским принципима" који би у Белгији требало да покрене мароканска банка "Шабиа" почетком јуна.

"Муслиманске банке послују у складу са шеријатским принципима, а то значи искрено, поштено и одговорно", објашњава финансијски консултант белгијског представништва банке "Шабиа" Мухамед Мулиф.

Према његовим речима, банке избегавају камату и друштвено су одговорне јер се не баве финансирањем, нити у било ком погледу учествују у производњи и дистрибуцији алкохола, опојних дрога, порнографије, проституције, игара на срећу, дувана, медија и медијских програма и филмова који промовишу насиље, перверзност и неморал.

Шеријатски одбор одобрава уговоре и нове производе банке и контролише њихову примену, одобрава потрошњу хуманитарног фонда, и води рачуна о примени шеријата у пословним активностима банке.

"Иако су многи били скептични кад су у питању муслиманске банке које послују у складу са шеријатом, њихова дугогодишња стабилност, број клијаната, а пре свега економски резултати су потврда наше успешне пословне политике", објаснио је Булиф.

Оно што привлачи све већи број клијената широм Европе је и транспаретност пословања, јер су банке дужне да прецизирају где ће бити инвестиран новац клијената.

Британски медији су навели пример једне жене која није муслиманске вероисповести, а која је желела да уложи у банку 100.000 турских лира под условом да ни један цент не буде уложен у војну индустрију, а само је Британска исламска банка могла да јој гарантује да ће њен захтев бити поштован.

Све веће поверење

Тренутно је поверење овој банци поклонило 60.000 клијената, више од 10.000 њих нису муслимани, преноси белгијски лист.

У Француској исламске банке које послују у складу са шеријатом раде од 2008. године. Први текући рачун тог типа отворен је у јуну прошле године, док је први "шеријатски" хипотекарни кредит одобрен пре нешто више од месец дана.

У Европи, с обзиром на огроман број имиграната из арапског света, ове банке постају све бројније, у Данској, Француској и Ирској постоји по једна исламска банка, у Немачкој и Швајцарској по пет, у Луксембургу четири, а у Великој Британији 23.

Данас је све већи број западних мултинационалних банака које клијентима нуде банкарске услуге на начин који није у супротности са шеријатом.

Тако су и неке од водећих банака као што су америчке "Ситибанк", "Голдман Сакс" или британска "ХСБЦ", холандска "АБН Амро", француске "БНП Париба", "Сосијете женерал", немачка "Дојче Банк" основале пословнице у муслиманским земљама, које посредством тзв. "исламик виндоуза" својим клијентима нуде исламски прихватљиве банкарске производе, пренео је Ла либр Белжик.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи