Читај ми!

Кобна зима за бескућнике

Сибирска хладноћа однела прву жртву у Аустрији. У протекла 24 часа деветоро Пољака умрло од смрзавања. Зима и у Атини и Истанбулу.

Ниске температуре у Европи и даље односе жртве. Једна 83-годишња жена током шетње у шуми у Лангегу, на територији општине Нојкирхен,у Аустрији, пала је и смрзла се пошто није успела да устане.

Након што се није вратила кући, њен супруг је обавестио полицију која је старицу пронашла после неколико сати. И поред зимске гардеробе, жена се смрзла на температури од минус девет степени, колико је било измерено јуче.

У Аустрији се протеклих дана температура кретала између минус 17 и минус 10 степени, а наредних дана се очекује даљи пад.

Хладноћа посебно погађа бескућнике, који у повећаном броју траже помоћ у установама за смештај бескућника. Те установе су биле принуђене да повећају капацитете, а започеле су и акцију дељења врећа за спавање.

Протекла 24 часа била су у Пољској најтрагичнија од почетка зиме и током њих од смрзавања је умрло деветоро Пољака, саопштила је јутрос Главна команда пољске полиције.

Од петка 27. јануара, када су ударили жестоки мразеви, а температура се спустила и на 30 степени испод нуле, умрло је већ 29 људи, а од самог почетка зиме, од прошлог новембра, већ 67.

Већином се ради о бескућницима, често под дејством алкохола који им даје лажни осећај топлине, па је полиција у целој земљи појачала патроле које проверавају места где се бескућници окупљају.

Власти градова широм Пољске вратиле су се и ове зиме опробаном рецепту борбе са хладноћом и на улице Варшаве, Кракова и многих других градова разместиле су десетина пећи коксара, једноставне металне кавезе у којима гори ватра, како би могли да се огреју и Пољаци који иду градским превозом на посао и чекају трамваје и аутобусе.

Зима узима данак и у суседној Словачкој и Чешкој, такође махом међу бескућницима.

У Чешкој где се не води централна статистика, већ жртве зиме пријављују региони, број умрлих од хладноће у целој земљи попео се на најмање четири од средине прошле седмице, пошто је полиција јутрос нашла тело смрзнутог бескућника у Прагу.

Протеклих дана у Румунији хладан талас је однео 14 живота, а 346 особа је хоспитализовано у централном делу земље где је измерено 32,5 степени испод нуле.

У Бугарској су забележене најниже температуре у последњих сто година које су однеле осам живота.

У Москви дневне темепратуре не прелазе минус 22 степена, али података о жртвама хладноће и снега нема, наводи Ројтерс. У Словачкој је од хладноће умрло двоје људи, у Чешкој један бескућник.

Хладно и на југу

Хладноћа је стигла и до најјужнијих делова континента, где иначе ретко пада снег и забележен је у деловима Атине и у Истанбулу, где је привремено изазвало колапс у саобраћају, а према првим извештајима, једна особа је изгубила живот на улицама окованим снегом и ледом.

Снег је пао и на француском острву Корзика у Средоземном мору, у Италији су падавине изазвале хаос у саобраћају у северним градовима Болоњи и Милану.

Временска прогноза за Балкан најављује погоршање метеолошких услова у наставку ове недеље.

Према прогнозама, веома хладно време вероватно ће потрајати у континенталном делу Европе, пре свега у Немачкој и у југоисточном делу континента.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи