Читај ми!

Убиства "због части"

Половина авганистанске породице осуђена у Канади, јер је побила другу половину породице, која се није понашала како је од ње очекивано.

Брачни пар имиграната из Авганистана и њихов син осуђени су у Канади за убиство с предумишљајем зато што су 2009. године убили четири члана породице због "части" и одређена им је доживотна затворска казна.

Порота суда у Кингстону, у држави Онтарио, већала је два дана пре него што је донела пресуду против Мухамеда Шафије (58), његове супруге Тубе Мухамед Јахје (42) и њиховог сина Хамеда (21).

Суђење за убиство три Шафијине ћерке и његове прве супруге у полигамном браку трајало је четири месеца током којих је сведочило више десетина сведока, наводе агенције.

Тела жртава: Заинаб Шафије (19), Сахар Шафије (17), Гети Шафије (13) и Роне Амир Мухамед (50)пронађена су у јуну 2009. године у аутомобилу потопљеном у једном каналу у близини Кингстона.

Тужилаштво је навело да су девојке убијене зато што су окаљале част породице својим индискретним понашањем као што је, на пример, ношење одеће која превише открива.

Осим тога, две старије ћерке забављале су се са младићима без очевог одобрења.

Одбрана је, међутим, тврдила да је аутомобил сам слетео у канал док га је возила најстарија ћерка и најавила је да ће се жалити на пресуду.

Шафија се са породицом доселио у Канаду 2007. године, после проведених 15 година у Аустралији, Пакистану и Дубаију.

У Канади је од 2002. године забележено 13 такозваних "убистава из части" која су у земљама Блиског истока и југоисточне Азије уобичајена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи