Читај ми!

Француска на прекретници

Председник Француске Никола Саркози обелоданио реформе за јачање привреде. Повећава се ПДВ, али тек од октобра. Према анкетама пред изборе, Саркози је иза социјалисте Франсоа Оланда.

Француски председник Никола Саркози обелоданио је, у једночасовном интервјуу на националној телевизији, реформе за извлачење Француске из кризе и јачања њеног кредибилитета пред председничке изборе, а није најавио своју кандидатуру, као што се очекује, за изборе 22. априла.

Саркози је најавио пораст пореза на додату вредност од 1,6 одсто, на укупно 21,2 одсто, у оквиру нових мера за јачање привреде. Он је рекао да нове мере неће ступити на снагу до 1. октобра, а истакао је да се нада да ће то довести до повећања продаје пре тог датума и да ће повећати привредни раст, преноси Франс прес.

Циљ увођења тог пореза је отварање нових радних места, с тиме што ће француске фирме бити конкурентније према немачким ривалима са много мањим социјалним наплатама.

Планирано повећање ПДВ-а биће једнако смањењу доприноса на платним листама послодаваца, што треба да им помогне у конкурентности са произвођачима из економија са мањим приходима и јачање француског извоза.

Саркози је већ најавио ове мере у свом обраћању нацији на крају године, а о којима се већ дуже говори у Француској.

Поводом дужничке кризе која наставља да доминира у политичким дебатама у Европи, Саркози је рекао да се Европа више не налази на ивици амбиса.

"Елементи стабилизације финансијске ситуације у свету и Европи се спроводе", рекао је француски председник.

Иначе, према резултатима већине предизборних анкета, Саркози је иза кандидата социјалиста Франсоа Оланда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи