Читај ми!

Иран "заврће славину"

Парламент Ирана најавио па одложио гласање о закону којим би се од владе у Техерану захтевало да сместа прекине продају сирове нафте Европској унији. "Ускоро ћемо престати да извозимо нафту неким земљама", изјавио ирански министар за нафту Ростам Касеми.

Ирански министар за нафту Ростам Касеми рекао је да ће та земља ускоро престати да извози сирову нафту појединим државама, пренела је иранска државна агенција ИРНА.

"Ускоро ћемо престати да извозимо нафту неким земљама", изјавио је Касеми.

Цена сирове нафте порасла је на 111,5 долара по барелу у петак, због најаве иранског парламента да ће изгласати обуставу извоза сирове нафте у Европску унију већ почетком следеће недеље.

Међутим, парламент Ирана је одложио гласање о закону којим би се од владе у Техерану захтевало да сместа прекине продају сирове нафте Европској унији, рекао је један ирански народни посланик, а пренели ирански медији.

Забрана извоза нафте у Европску унију била би одговор за њену одлуку да заустави увоз иранске нафте и замрзне средства иранске централне банке.

Таква одлука Европске уније, која је донета прошлог понедељка, још један је покушај да се Иран принуди да одустане од свог нуклеарног програма, за који Техеран тврди да је мирнодопски, а за који Запад сматра да је срачунат на производњу атомског оружја.

Како преноси иранска студентска новинска агенција ИСНА, посланик Али Адијани Рад је рекао да је парламентарцима потребан савет стручњака пре него што се упусте у гласање у вези са забраном.

Због значаја оваквог корака, "предлагачи закона верују да би га требало ставити на дневни ред кад прође строгу стручну процену". Рад је рекао да датум гласања није одређен.

Многи ирански званичници су позвали на моментално увођење забране извоза нафте Европској унији пре но што санкције које је увела Унија ступе на снагу у јулу.

Према њиховим речима, само 18 одсто извоза иранске нафте отпада на Унију, па би у случају престанка испорука она страдала више него Иран.

Кина, један од кључних купаца иранске нафте, критиковала је европски ембарго.

Директор иранске националне нафташке компаније Ахмад Квалебани рекао је да је његова фирма спремна да пресече снабдевање Европске уније чим јој то буде наређено.

Квалебани је рекао иранској новинској агенцији "Мехр" да ће Иран наћи нове купце за своју нафту док ће европске рафинерије имати техничких проблема у пребацивању на друге добављаче.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи