Читај ми!

Пловећа база у Ормузу?

Америчка војска планира да у регион Блиског истока упути пловећу базу за своје командосе. Пентагон верује да бомба, специјално прављена за утврђене објекте у Ирану и Северној Кореји, не би могла да уништи иранска најзаштићенија подземна постројења.

У време растућих тензија са Ираном и интензивирањем борби у Јемену, војска САД планира да у регион Блиског истока упути једну пловећу базу за своје командосе, пише Вашингтон пост.

Лист сазнаје да морнарица САД један стари ратни брод (USS Ponce), који је намеравала да расходује, преправља у пловећу базу за специјалну јединицу командоса која ће испуњавати задатке Централне команде САД.

У тој бази би били смештени мањи, брзи бродови и хеликоптери које, углавном, користе десантне америчке јединице.

Снаге за специјалне операције кључни су део стратегије америчког председника Барака Обаме да војску учини ефикаснијом у тренутку када се Пентагон суочава са великим кресањем војних трошкова од 487 милијарди долара у наредној деценији.

Портпарол Команде флоте поморских снага Мајк Кафка није желео да нешто прецизније каже о сврси формирања пловеће базе, нити где ће тачно она бити распоређена у региону Блиског истока, наводи лист.

Вашингтон пост, међутим, пише да би пловећа база могла да буде упућена у Персијски залив, где Иран прети да ће блокирати Ормуски пролаз.

Амерички носач авиона "Абрахам Линколн" прокрстарио је пре неколико дана кроз Ормуски мореуз без инцидената, иако је Техеран најављивао озбиљне акције уколико се Вашингтон "дрзне" на такав потез. Американци сада у Персијском заливу имају два носача.

Амерички медији преносе и да је америчка војска закључила да њена највећа конвенционална бомба не би могла да уништи иранска најзаштићенија подземна постројења која се, како се сумња, користе за израду нуклеарног оружја.

Вол стрит џорнал пише, наводећи неименоване изворе, да америчка војска ради на томе да се та бомба учини јачом. Реч је о бомби тежине 13,6 тона која је специјално направљена за утврђене објекте у Ирану и Северној Кореји, наводи лист.

Први тестови показују да та бомба не би могла да уништи поједина иранска постројења - бункере, било због дубине на којој се налазе или због новоизграђених заштитних побољшања, пише амерички лист.

Министар одбране САД Леон Панета рекао је да бомба за уништавање бункера не би могла да уништи поједине најдубље бункере у Ирану, да се ради на њеном побољшању и да ће то бити решено у најскорије време.

Министарство одбране до сада је потрошило око 330 милиона долара на израду бомби за уништавање бункера, а тражи још око 82 милиона за њено усавршавање, пише Вол стрит џорнал.

Међународна агенција за нуклеарну енергију (ИАЕА) навела је у извештају од новембра да су обавештајни извори из више од 10 земаља, као и њени сопствени извори дошли до сазнања да Иран спроводи активности везане за развој нуклеарног оружја.

У извештају се наводи 12 сумњивих локација у Ирану на којима се налазе таква постројења. Иран је, међутим, негирао те тврдње.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи