Читај ми!

Ал Каида заузела град у Јемену

Град Рада у Јемену под контролом Ал Каиде. Исламистички борци ушли у зграде државне управе, пустили више од 150 затвореника на слободу, а некима дали оружје.

Над јеменским градом Радом, уместо државне, вијори се застава терористичке организације Ал Каиде. Исламистички борци успоставили су потпуну контролу над Радом и заклели се на верност лидеру Ал Каиде Ајману ел Завахирију, саопштили су локални званичници.

Активисти Ал Каиде јуче су опколили град, око 160 километара јужно од престонице Сане, и у акцији заузимања убили два војника, а једног ранили.

Из локалног затвора ослободили су 150-200 затвореника, међу којима и непознат број припадника Ал Каиде. Некима од њих дали су и оружје.

Исламисти су заузели стари дворац у центру града и ушли у зграде државне управе, навели су неименовани званичници, а пренеле агенције. Школе и продавнице у граду су затворене.

Неименовани званичник јеменских безбедносних снага рекао је да претпоставља да је Ал Каидиних бораца у Ради било око 200, преноси АП.

На тај начин проширили су своју контролу ван провинције Абјан, где већ држе неколико градова које су заузели откако је почетком прошле године почела побуна против председника Алија Абдулаха Салеха.

Ширење присуства Ал Каиде у Јемену, у близини важних транспортних путева на Црвеном мору, вероватно ће забринути суседну Саудијску Арабију, највећу извозницу нафте у свету, као и Сједињене Америчке Државе, процењују агенције.

Вашингтон и Ријад залажу се за примену споразума потписаног у новембру прошле године, према којем је јеменски председник Али Абдулах Салех формално предао власт свом заменику како би се смирили немири и успоставио ред у тој осиромашеној земљи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи