Читај ми!

Спасавање се наставља

Спасилачке операције на броду "Коста Конкордија" се настављају. Пронађена још једна жртва, а 29 особа се воде као нестале. Капетан Франческо Скетино приближио је брод острву Ђиљо како би угодио шефу конобара који је родом са тог острва, пише "Коријере дела сера".

После прекида спасилачких операција због померања брода, потрага за несталима у олупини лускузног брода за крстарење "Коста Конкордија" се наставља, јавља Ројтерс.

Портпарол ватрогасаца Лука Кари рекао је да су померања брода врло мала и да тренутно нису опасна.

Пре неколико сати потрага је прекинута због пропадања брода и опасности да склизне са гребена на који се насукао. Тада је саопштено да је брод потонуо више од девет центиметара вертикално и 1,5 центиметара хоризонтално и да је због тога наређена евакуација.

У међувремену, у потопљеном делу брода пронађена је још једна жртва бродолома, па се тако број мртвих попео на шест. Још 29 особа води се као нестало, саопштио је данас представник обалске страже. Повређено је око 60 путника и чланова посаде.

Италијански медији пишу да је бродолом настао људском грешком. Тако Коријере дела сера наводи да је узрок превртања брода грешка капетана.

Наиме, капетан брода "Коста Конкордија" приближио је брод острву Ђиљо како би угодио шефу конобара који је родом са тог острва, пише италијански лист.

Капетан Франческо Скетино је пред несрећу позвао шефа конобара Антонела Тјеволија на командни мост.

"Антонело, дођи да видиш, сасвим смо близу твог Ђиља", рекао је Скетино, према сведоцима које цитира лист.

Недељу дана раније, Тјеволи је требало да оде на одмор, али је морао да остане на броду пошто му није пронађена замена. Капетан Скетино зато је хтео да му учини услугу тиме што је огроман брод приближио стеновитој обали тосканског острва, наводи дневник.

Тјеволи се одазвао позиву, нагнуо се преко ограде и упозорио капетана да се брод налази превише близу обале. Међутим, до удара је дошло одмах потом, пише Коријере дела сера.

Шеф конобара дао је изјаву обалској стражи и требало би да је понови у полицији, у оквиру истраге којом треба да се утврди узрок несреће.

У међувремену, нови проблеми муче италијанске власти, пошто се у олупини налази 2,380 тона горива.

"Ово је еколошка темпирана бомба", укратко је оценио градоначелник острва Ђиљо Серђио Ортели.

Огромна људска грешка

Италијански министар одбране Ђампаоло ди Паола, који је бивши адмирал италијанске морнарице, рекао је да је узрок катастрофе "огромна људска грешка".

"Бродови таквих димензија не могу да плове толико близу обале зато што се тамо, као што је познато, налазе стене", изјавио је министар на телевизији РАИ 3.

Компанија "Коста", која је власник брода, оптужила је капетана за грешке, укључујући руту и понашање у тренутку несреће, као и напуштање брода пре путника.

Јавни тужилац у Гросету Франческо Верузио каже да ће истрага одговорити на многа питања: зашто се капетан одлучио на тако ризичан маневар, зашто се толико приближио обали, а није смео то да уради.

Са друге стране, Капетан Франческо Скетино, који све то негира, налази се у притвору.

"Били смо под притиском да у датом моменту, хладне главе, донесемо исправну одлуку и скоро сви путници су спасени. Ми смо последњи напустили брод. Подводна стена на коју смо налетели није била приказана на наутичкој мапи. Напротив, карта је указивала на то да је ту, куда смо пролазили, била дубока вода", навео је Скетино.

У прилог теоријама да је разлог трагедије обичај крузера да прођу близу острва како би поздравили становнике, лист Стампа објавио је писмо из августа прошле године.

У њему градоначелник Ђиља, Серђо Ортели, захваљује капетану "Коста Конкордије" на "невероватном спектаклу" који је приредио становницима острва приликом једног претходног проласка тим путем.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи