Читај ми!

Први западни медиј у Пјонгјангу

Америчка новинска агенција АП отворила дописништво у главном граду Северне Кореје. То је први западни медиј са сталним дописништвом у Пјонгјангу.

У Пјонгјангу је отворено ново дописништво америчке агенције Асошиејтед прес (АП), која је тиме постала први западни медиј са сталним дописништвом у Северној Кореји. Дописништво у Пјонјангу има кинеска новинска агенција Синхуа.

На свечаности одржаној после годину дана преговора и мање од месец дана после смрти севернокорејског лидера Ким Џонг Ила, директор агенције АП Том Керли и делегација уредника те куће отворила је дописништво, смештено у седишту севернокорејске државне Корејске централне новинске агенције у Пјонгјангу.

Новим дописништвом у Северној Кореји проширује се присуство агенције која је 2006. године отварањем видео-дописништва у Пјонгјангу постала први страни новински медиј у тој земљи.

Из АП-а је саопштено да ће у дописништву радити два извештача из Северне Кореје, а да ће њихов рад надгледати два америчка новинара који ће се налазити у Сеулу и редовно посећивати Пјонјанг, пренео је Би-Би-Си.

Први човек АП-а Тим Керли оценио је да се отварањем дописништва ствара пут за шире разумевање и културно обогаћивање за милионе људи широм света. "Без обзира на то да ли сте рођени у Пјонјагну или Пенсилванији, свесни сте какав мост се данас гради", рекао је Керли.

Керли је рекао да ће АП у Пјонгјангу радити у складу са стандардима и праксом који важе и за остала представништва широм света.

"Трудићемо се да дамо све од себе како бисмо тачно приказали људе из Демократске Народне Републике Кореје, као и оно што они раде и говоре. Свет зна веома мало о Кореји и то нам даје јединствену шансу да свету дамо вести које нема", рекао је Керли.

Први човек званичне севернокорејске агенције КЦНА Ким Пјонг Хо отварање дописништва оценио је као значајно.

"Верујем да је разлог зашто смо успели да реализујемо овај пројекат за мање од годину дана то што су Том Керли и остали представници АП-а обећали да ће о Демократској Народној Републици Кореји извештавати на фер начин, избалансирано и тачно и што су се трудили да сарађују са КЦНА", рекао је Ким Пјонг Хо.

Иако САД и Северна Кореја немају успостављене дипломатске односе, први човек севернокорејске агенције оцењује да су две стране имале разумевања једна за другу и да су блиско сарађивале како би се отворило представништво АП-а.

Иначе, сви севернокорејски медији су у власништву државе, а већина грађана нема приступ интернету.

После смрти севернокорејског лидер Ким Џонг Ила снимке агенције АП из Пјонгјанга користили су бројни светски медији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи