Читај ми!

Слабе тачке нуклеарне енергије

Са Међународне антинуклеарне конференције у јапанском граду Јокохами, упућен позив владама широм света да више улажу у експлоатацију обновљиве енергије и постепено елиминишу употребу нуклеарне енергије и у војне и у мирнодопске сврхе.

У јапанском граду Јокохами за викенд је одржана велика међународна антинуклеарна конференција у чијем раду је учествовало неколико стотина научника, бораца за заштиту животне средине, политичара, јавних личности и грађанa који су искусили проблеме у вези са радијацијом.

Дводневну конференцију у том лучком граду надомак престонице Токија организовало је шест невладиних јапанских организација међу којима и "Гринпис Јапан", а предавањима, дебатама, тематским радионицама и концертима које су организовани у склопу ове конференције присуствовало је око 10.000 људи.

Посебну пажњу шире јавности привукла су драматична сведочења градоначелника и грађана из више места која се налазе у непосредној околини оштећене нуклеарне централе "Фукушима 1".

Они су говорили о данима непосредно након несреће, кашњењима у упозоравању становништва и евакуацији, као и о тренутним тешкоћама и опасностима по живот у подручјима са повишеном радијацијом.

У протестима против коришћења нуклеарне енергије, учесницима из области угрожених радијацијом префектуре Фукушима, придружили су се и представници других заједница које живе у околини нуклеарних постројења у Јапану.

О својим искуствима говорили су и грађани и радници који су били изложени радијацији приликом бомбардовања Хирошиме и Нагасакија, односно приликом рада на уклањању последица несреће у Фукушими.

Учесници скупа сагласили су се да, када је реч о нуклеарној енергији, безбедност не може бити стопроцентно гарантована у случају великих природних катастрофа попут земљотреса и цунамија, као и у случају озбиљнијих терористичких и војних напада.

Они су позвали јапанску владу и владе широм света да више улажу у експлоатацију обновљиве енергије и постепено елиминишу употребу нуклеарне енергије и у војне и у мирнодопске сврхе.

Невладине организације захтевале су да држава организује евакуацију деце из префектуре Фукушима, будући да су она најосетљивија на последице изложености радијацији.

Нивои зрачења, како тврде те организације, повишени су и по више десетина или стотина пута у неким подручјима у тој префектури која никада нису била евакуисана.

У прегледима спроведеним у тој префектури протеклих месеци радиоактивне супстанце откривене су не само у тлу и храни већ и у урину и штитној жлезди деце и млеку трудница. 

Паралелно са одржавањем конференције, у Јокохами је одржан и антинуклеарни митинг и организовано прикупљање средстава за помоћ угроженима за даље спровођење антинуклеарне кампање.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи