Читај ми!

Дипломатски рат за нафту

Иран упозорио своје суседе да не замењују иранску нафту својом. Забранићемо увоз иранске нафте да Техеран натерамо да преговара, поручио британски шеф дипломатије Вилијем Хејг.

Суседи Ирана не би требало да повећавају производњу нафте и тиме замењују нашу нафту, уколико нам Европска унија ипак наметне санкције, поручио је челник ОПЕК-а у Ирану Мухамед Али Катиби.

ЕУ је најавила да ће увести санкције на увоз иранске сирове нафте, док су Сједињене Државе појачале притисак на купце из Азије да смање увоз из Ирана, не би ли се Техеран "приморао" да одустане од спорног нуклеарног програма.

Тактика САД засад даје резултате, с обзиром на то да лидери азијских земаља већ обилазе Блиски Исток у потрази за новим изворима снабдевања "црним златом".

Министар за нафту Саудијске Арабије Али ал Наими већ је саопштио да ће његова земља бити спремна да удовољи свим захтевима тржишта.

Челник ОПЕК-а у Ирану је рекао да ће сваки покушај држава из Залива да замене иранску нафту неком другом, та земља тумачити као "непријатељски".

"Такав расплет догађаја могао би да изазове бројне проблеме у региону, укључујући и Ормуски мореуз", изјавио је Катиби, а пренео локални лист Шарк.

Иначе, Ормуским мореузом обавља се трећина укупног светског поморског промета нафтом.

Према његовим речима, постоји добра шанса да ЕУ, ипак, неће успети да "истера своје", уколико земље Залива "одбију да играју њихову игру".

Европска унија предложила је такозвани "грејс период" од месец до годину дана за све који се снабдевају иранском нафтом, да би могли да нађу алтернативни извор набавке.

Јаче санкције Ирану

У међувремену, британски шеф дипломатије Вилијем Хејг рекао је да је уверен да ће Европска унија увести "далекосежне" санкције иранској нафтној индустрији, али и бројним другим деловима иранске привреде.

Чланице ЕУ постигле су начелни споразум да забране увоз иранске нафте због развоја нуклеарног програма те земље. Преостало је да се усагласе детаљи како ће то бити спроведено пре састанка шефова дипломатије ЕУ 23. јануара.

Иран је запретио да ће блокирати превоз нафте кроз Ормуски мореуз уколико му буду наметнуте санкције на извоз сирове нафте. Такав потез могао би да изазове и војни сукоб са државама које зависе од нафте из тог дела света.

"Никакве претње Ирана не смеју нас одвратити од наметања нових санкција. Развој њиховог нуклеарног војног програма је изузетно опасан за читав свет", рекао је Хејг за британски Скај њуз.

Иран тврди да не развија нуклеарно наоружање, већ само атомску енергију за цивилну употребу.

Хејг је навео да нове санкције треба да подстакну Иран да "промени правац којим иде" и започне преговоре. Према његовим речима, Британија не позива на војну акцију против Ирана, али не искључује и ту могућност.

Британија је крајем прошле године затворила иранску амбасаду у Лондону и протерала сво особље, након што је су демонстранати у Техерану напали британску амбасаду, гневни због санкција уведених Ирану. Британија је затворила своју амбасаду и евакуисала особље.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи