Читај ми!

Амнестија за злочине у Сирији

Председник Сирије Башар ал Асад прогласио амнестију за све злочине почињене током немира од прошлог марта до сада. Генерални секретар УН Бан Кимун поручио Асаду да престане да убија свој народ.

Сиријски председник Башар ал Асад прогласио је општу амнестију за злочине почињене током догађаја који потресају земљу од 15. марта, јавила је званична агенција Сана.

"Председник Асад је издао декрет који подразумева генералну амнестију за злочине почиње током дешавања између 15. марта 2011. и 15. јануара 2012. године", додала је Сана, не наводећи друге детаље.

Сиријски председник Асад придружио се у среду хиљадама својих присталица у престоници Дамаску, у веома ретком јавном појављивању, рекавши маси да жели да црпи снагу из ње.

Асад (46), био је окружен безбедносним чуварима када се појавио у маси, обучен лежерније него иначе, у јакни без кравате. Он се од почетка побуне у Сирији пре 10 месеци само неколико пута појавио у јавности.

Сиријски председник је за револт оптужио "заверенике из иностранства", а јуче је запретио да ће узвратити онима који његовом режиму прете "челичном руком".

Према проценама УН, од почетка побуне средином марта у Сирији је погинуло више од 5.000 људи.

Кимун: Асаде, не убијај свој народ!

У међувремену, генерални секретар УН Бан Кимун позвао је Асада да заустави убијање свог народа, упозоравајући га да пут репресије нема излаза.

"Понављам сиријском председнику Асаду, прекините са насиљем, престаните да убијате своје суграђане, репресија води у ћорсокак", рекао је Бан Кимун на отварању конференције о демократској транзицији у арапском свету која се одржава у Бејруту.

Бан је цитирао чувеног арапског филозофа из 14. века Ибна Халдуна рекавши да онај ко користи моћ, силу или принуду то ради на своју штету и да ће га једног дана његов народ напустити.

"Од почетка револуција у Тунису, Египту и другим државама, говорио сам њиховим лидерима да слушају свој народ. Они који јесу, имали су користи од тога. Други нису, па се суочавају са последицама свог понашања", истакао је генерални секретар УН.

Конференција у Бејруту о "реформама и демократској транзицији" окупља више садашњих и бивших вођа држава у којима је било демократских промена.

Скупу присуствује бивша председница Чилеа Мишел Башлет као и лидери земаља које су учествовале у арапском пролећу као што је бивши шеф Арапске лиге и египатски председнички кандидат Амр Муса.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи