Читај ми!

Асад спрема стрељања

Сирија ће стрељати све који учествују у "терористичким акцијама или дистрибуирају оружје". Сукоби пламте на све стране. У понедељак 100 мртвих. Укупан број жртава око 5.000. Ситуација потпуно ван контроле.

Сиријска државна телевизија објавила је поруку власти те државе, према којој ће убудуће бити стрељани сви они који "учествују у терористичким акцијама или буду ухваћени како деле оружје", чиме су, суштински, додатно умањене ионако слабе шансе да се сукобљене стране договоре о излазу из грађанског рата.

У Сирији ни данас није било мирније. Најмање 47 људи је убијено, укључујући 14 припадника сиријске војске који су нападнути из заседе на југу земље. У провинцији Идлиб, на северу земље, у борбама са војском убијено је 23 побуњеника.  

Иако је немогуће доћи до поузданих података о броју мртвих у Сирији, јер Дамаск не дозвољава приступ новинарима, две опозиционе групе саопштиле су да су владине снаге у понедељак, у две акције, убиле око 110 људи, укључујући и групу дезертера.

Наводно, између 60 и 70 војника убијено је док су покушавали да побегну са положаја у месту Ибдиб, док је осталих 40 убијено током рација широм државе.

Сиријске власти нису желеле да коментаришу наводе опозиције, саопштивши само да су акције потраге за "наоружаним терористима у току".

Истовремено, на снагу је ступио нови закон, према којем ће особе укључене у терористичке нападе, или особе које набављају оружје за терористе, бити осуђиване на смртне казне.

Свега дан раније, Дамаск је одобрио посматрачку мисију у земљи, у оквиру мировног плана Арапске лиге за окончање деветомесечног насилног сузбијања демонстрација уперених против режима Башара ел Асада.

Документ су у седишту Арапске лиге у Каиру потписали заменик сиријског шефа дипломатије Фејсал ел Макдад и помоћник генералног секретара Арапске лиге Ахмед бен Хели.

Дамаск је месецима одуговлачио потписивање протокола о посматрачкој мисији Арапске лиге, мада је прихватио све друге тачке мировног плана.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару