Читај ми!

Смртоносно "нарушавање части"

Најмање 675 жена и девојчица у Пакистану убијено у првих девет месеци ове године због "нарушавања части" својих породица. Према подацима, 19 жена убили њихови синови, 49 очеви и 169 мужеви, а неке од жртава су биле силоване пре него што су убијене.

Због такозваног "нарушавања части" својих породица, најмање 675 жена и девојчица убијено у Пакистану, саопштила је Комисија за људска права Пакистана.

Од 675 убијених жена и девојчица у име такозване заштите части породице широм Пакистана од јануара до септембра 2011. године, 71 жртва била је млађа од 18 година, пренела је агенција АФП.

Око 450 убијених пакистанских жена било је оптужено за "незаконите везе", а 129 да су се удале без дозволе.

Подаци говоре да су најмање 19 жена убили њихови синови, 49 очеви и 169 мужеви, а неке од жртава су биле кажњене силовањем пре него што су убијене.

Статистика показује да високи степен насиља трпе многе жене у конзервативном и муслиманском Пакистану где су често третиране као грађани другог реда, пошто не постоји закон против насиља у породици.

Упркос извесном напретку који је учињен на бољој заштити женских права, активисти за заштиту људских права наводе да пакистанска влада треба да уради још много више и да судови осуде убице у случајевима у којима локална полиција углавном на "те ствари гледа" као на приватна породична питања.

Директор пакистанског "Хјуман рајтс воча" Али Дајан Хасан рекао је за АФП да држава није способна да спроведе владавину права, препуштајући "те ствари" првом човеку племена и локалним старешинама.

Из Комисије за људска права Пакистана наведено је да се подаци о броју жена и девојчица жртава нарушавања части породице и даље сабирају за период од октобра до децембра и да ће комплетан извештај бити објављен у фебруару наредне године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару